Productivitatea este un concept-cheie în economie iar evoluția tehnologică presupune ajustarea și sistematizarea metodelor prin care aceasta se obține. Află care sunt cele 3 mari reguli ale productivității:
1. Productivitatea în orice industrie înseamnă mentenanță de cea mai bună calitate
În ziua de astăzi, evoluția normală a societății depinde de numeroase industrii, care nu ar putea supraviețui fără echipamente durabile, de calitate.
Un lucru pe care puțini dintre noi îl știu este că performanța echipamentelor industriale depinde, în cele mai multe cazuri, de nivelul de întreținere și de frecvența unor astfel de activități. Deseori este nevoie de uleiuri sau unsori cu proprietăți speciale care să ajute echipamentele să dea randament maxim și să aibă durată extinsă de funcționare, scăzând astfel costurile necesare pentru înlocuirea cu alte echipamente.
Un producător polonez de gresie ceramică a observat cum producția poate să crească simțitor atunci când sunt folosiți lubrifianții potriviți. Acesta folosește pentru producerea gresiei o presă care funcționează la mare presiune și temperaturi foarte înalte. Din acest motiv, formarea reziduurilor și a spumei în sistemul hidraulic este aproape inevitabilă.
Înlocuind lubrifiantul folosit, a îmbunătățit modul de funcționare al presei în timpul operării la temperaturi de peste 100°C. Ca urmare, uleiul și filtrele pe care le folosea nu mai trebuiau schimbate atât de des iar sistemul hidraulic funcționa în condiții optime. Mai mult, producătorul a observat o creștere a productivității cu 17% și o scădere a costurilor de întreținere de până la 5,6 milioane de dolari.
2. Productivitatea este influențată de un spațiu de lucru organizat
Un spațiu de lucru curat și bine organizat înseamnă eliminarea uneltelor și a resurselor care nu sunt necesare din zona spațiului de lucru. Toate instrumentele fără de care nu se poate conduce activitatea trebuie să aibă locul lor și să fie întreținute cu atenție. Pe lângă organizarea spațiului, un factor important al productivității este distribuția angajaților în spațiu.
Organizarea ergonomică urmărește asigurarea condițiilor necesare în organizarea procesului de producție în cadrul fiecărui loc de muncă în parte astfel încât angajatul să aibă toate condițiile necesare pentru obținerea unei productivități maxime. Cheia în organizarea ergonomică o reprezintă principiile economiei mișcării și scutirea lucrătorului de oboseală inutilă. Un exemplu concludent este dat de utilizarea imprimantelor portabile în marile depozite. Imprimantele portabile cresc productivitatea în spațiile de lucru unde sunt necesare deplasări mai lungi pentru operațiile de etichetare sau unde este necesară o precizie sporită. Operatorii dintr-un depozit vor economisi 42% mai mult timp dacă folosesc o imprimantă mobilă prinsă de centură în loc să facă drumuri dese și inutile până la una fixă.
3. Productivitatea funcționează atunci când workflow-ul este standardizat
Noțiunea unui proces de lucru standardizat funcționează în orice domeniu și reprezintă garanția că nu se pierde nimic pe drum, că nu se sar etape și că activitatea poate continua în orice punct, fără să depindă de cunoștințele unui singur responsabil. Industriile producătoare de mașini au un workflow standardizat, corporațiile de asemenea iar start-up-urile lucrează în permanența la dezvoltarea unor procese standardizate care să ajute la bifarea tuturor task-urilor și, mai important, la colectarea informațiilor care ajută la analizarea performanței.
Sursă foto:shutterstock.com