Totuși, instituția nu precizează dacă imobilul din bulevardul Aviatorilor i-a fost repartizat lui Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte, deși Recorder și G4Media au susținut că va fi locuită de șeful statului după ce își va termina mandatul.

Cheltuielile, actualizate la zi, defalcate și fără TVA arată astfel: „Rezistență 4.050.863,05 lei, arhitectură 6.388.726,14 lei, instalații 3.201.134,80 lei și organizare de șantier 202.538,91 lei”, se arată în comunicatul SGG.

Anunțul vine la o zi după ce premierul PSD Marcel Ciolacu i-a cerut secretarului general al Guvernului din partea PNL să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-APPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis.

SGG: Au fost obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistență a clădirii

În comunicat se precizează că secretarul general al Guvernului a cerut RA-APPS informațiile referitoare la cheltuielile efectuate pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și refuncționalizare a imobilului aflat în administrarea sa.

„Un aspect extrem de important și relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare și modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 și nr. 55 și în zona de protecție monument A – Parcul Herăstrău. Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obținerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice București”, precizează SGG.

De asemenea, având în vedere normele în construcții actualizate, au fost necesare și obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistență a clădirii.

„Au fost necesare (…) pentru a mări capacitatea portantă a acesteia – stâlpi, grinzi și planșee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon și lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului”, mai arată Secretariatul General al Guvernului.

Totodată, „a fost nevoie și de refacerea sistemului de instalații care să corespundă siguranței electrice și energetice a clădirii”.

Ciolacu a cerut ca desecretizarea să arate dacă vila este pentru Iohannis

Potrivit comunicatului emis de partidul condus de Marcel Ciolacu joi, 31 octombrie, desecretizarea trebuia să lămurească trei lucruri:

  • „Dacă imobilul urmează să-i fie repartizat președintelui Klaus Iohannis, după încetarea mandatului, conform Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român
  • Dacă nivelul cheltuielilor alocate pentru renovarea așa-numitului „Palat al Împăratului” sunt în valoare totală de circa 7 milioane de euro, așa cum s-a relatat în presă
  • Dacă deciziile privind repartizarea imobilului și alocarea sumelor pentru renovare au fost aprobate de fostul prim-ministru Nicolae Ciucă. Având în vedere că acesta candidează acum la funcția de Președinte al României, cetățenii au dreptul să știe dacă domnia sa a agreat sau nu deciziile de mai sus”.

Vila din Primăverii, vehiculată ca fiind pentru Iohannis

Recorder.ro a scris în februarie că Regia Protocolului de Stat (RA-APPS) renovează o vilă de 1.200 mp pe Bulevardul Aviatorilor, 86 din București cu 7 milioane de euro din bani publici, jurnaliștii sugerând că destinația cea mai probabilă este pentru Klaus Iohannis, care la finalul mandatului va fi obligat de lege să plece din actuala locuință din Cartierul Primăverii.

O informație similară a publicat și g4media.ro, care a susținut că vila se renovează tot pentru Iohannis, dar pentru 9 milioane de euro.

Klaus Iohannis nu a negat că ar putea locui acolo

Administrația Prezidențială a transmis însă, tot în luna februarie, că „nu există nicio solicitare din partea președintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol“ după încheierea mandatului președintelui. Iar președintele Iohannis a spus ulterior: „Nu am solicitat o locuință și nici nu mi s-a oferit”, fără să nege că ar putea locui acolo.

La rândul ei, RA-APPS a spus, tot în februarie, că „nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa RA-APPS”.

În martie, vicepreşedintele USR, Ionuţ Moşteanu, a depus o solicitare la RA-APPS pentru desecretizarea contractului în baza căruia se fac lucrări de renovare.

Urmărește-ne pe Google News