Nu este de ajuns să ai suma de avans pentru a putea lua un credit, trebuie și îndeplinești și o serie de condiții care nu țin numai de aspectul financiar. Orice bancă vrea să-și ia niște măsuri de siguranță, astfel încât, dacă te afli în una dintre situațiile de mai jos, poți să-ți iei adio de la un credit ipotecar. Iată care sunt situațiile în care nu poți să iei un împrumut pentru o casă:
- Dacă ești înregistrat cu restanțe la Biroul de Credit, puține bănci îți mai acorda un împrumut. În ce situații poți ajunge acolo și ce soluții ai pentru ca acest lucru să nu te afecteze
Biroul de Credit este o societate care are menirea de a ține evidența persoanelor care au luat credite de la bănci. Dacă ai avut vreodată un credit, aici vor exista informații despre comportamentul tău, fie el pozitiv, fie negativ. Înainte să acorde un împrumut, orice bancă verifică prima dată baza de date a acestei instituții, pentru a vedea istoricul tău. Dacă ai luat la un moment dat un credit și ai avut restanțe mai mari de 30 de zile, puține bănci îți vor mai oferi un împrumut.
Există, totuși și soluții în acest caz. Pe această pagină vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un credit atunci când ești în evidența Biroului de Credit, precum și alte date extrem de utile despre acest subiect. După cum vezi, unele bănci îți acordă suma de care ai nevoie chiar și dacă figurezi ca restanțier, desigur, după o analiză amănunțită a motivelor pentru care ai ajuns în evidența Biroului de Credit.
- Tocmai ți-ai schimbat serviciul și ai mai puțin de trei luni de când ești angajat? Mai ai de așteptat până să poți lua un credit
Băncile nu acordă credite solicitanților care nu au o vechime de minimum trei luni la actualul loc de muncă. Este o modalitate de a se asigura că vei obține veniturile necesare pentru a plăti împrumutul. Pentru că în Codul Muncii este specificat că în primele trei luni de la angajare o companie poate concedia un angajat fără preaviz și fără explicații, băncile vor să se asigure că ai un loc de muncă și, implicit, o sursă de venit sigure.
Un alt lucru pe care îl solicită băncile este perioada contractului de muncă. Nu vei primi un credit pe termen lung, dacă ești angajat pe perioadă determinată mai scurtă decât cea pe care iei creditul. Așadar, condițiile impuse de bănci sunt contract pe perioadă nedeterminată, vechime în muncă totalizând minimum un an și minimum 3 luni la actualul loc de muncă.
- Dacă vânzătorul îți solicită un preț mai mare decât apreciază evaluatorul, nu poți obține suma solicitată
Banca este direct interesată ca prețul pe care îl vei plăti pe locuință să fie cel corect și cel pe care îl merită cu adevărat. Un evaluator se va uita pe acte și va veni să vadă locuința, pentru a determina dacă proprietatea respectivă merită banii pe care îi soliciți.
Dacă evaluatorul va constata inadvertențe între prețul pe care îl merită locuința și cel solicitat, există șanse mari ca împrumutul să nu-ți fie acordat. Este o condiție foarte importantă pentru a lua banii de care ai nevoie, dar și o situație în care poți afla că nu ți se acordă creditul când deja ai vizionat o mulțime de locuințe și o parte din pașii către obținerea creditului au fost parcurși deja. Așadar, înainte să te hotărăști, consultă cu atenție piața și gândește-te dacă locuința pe care vrei să o cumperi merită cu adevărat prețul care ți s-a cerut.
Sursa foto: Shutterstock