Nici în alte orașe mari ale țării lucrurile nu merg ca pe roate din acest punct de vedere, așa că tot mai mulți români iau în calcul soluții pentru a deveni total independenți față de instituțiile responsabile pentru confortul lor. Iată câteva dintre variantele pe care le ai la dispoziție:
Cum să ai parte și de căldură și de apă caldă la discreție și la un preț mai mic
Soluția cea mai sigură pe termen lung, dar și cea mai economică este, în mod cert, o astfel de centrală. Aproape două milioane de români au apelat deja la această modalitate de a-și asigura confortul. Cu ea ești pus la adăpost de pericolul de a fi lăsat fără căldură în prag de iarnă, iar costurile lunare sunt mult mai mici. Cheltuielile pentru apa caldă și căldură într-un apartament pot fi și cu 30% mai mici în cazul instalării unei centrale proprii.
Bineînțeles, când vine vorba despre instalarea unei centrale intervin și alte cheltuieli, care, însă, se amortizează chiar și din primul an de utilizare. Pe lângă costul lunar mai mic, intervine și confortul, mult sporit cu o centrală – avariile nu te afectează, apa se încălzește repede și nu trebuie lăsată să curgă 5-10 minute pentru a se încălzi și temperatura poate fi perfect controlată.
Instalarea unei centrale proprii nu este atât de dificilă și de costisitoare pe cât pare, însă implică un oarecare efort financiar, dar și câteva zile de lucrări în casă. Ele depind mult și de orașul în care locuiești și efortul poate fi mai mare în cazul în care ești prima persoană din bloc care vrea să-și instaleze o centrală.
Soluțiile pentru apa caldă
Încă există o mulțime de gospodării care au probleme cu apa caldă. În general, în zonele rurale sau în orașele mici, unde mulți români au preferat sobele pe lemne sau pe gaz ca soluție pentru încălzire, problemele cu apa caldă le dau o mulțime de bătăi de cap oamenilor. Soluția o reprezintă instalarea unui boiler sau a unui instant.
În ambele cazuri ai parte de avantaje și dezavantaje. Ai la dispoziție atât variante electrice, cât și pe gaz, a doua fiind una mai economică pe termen lung, dar mai scumpă la achiziționare. În ambele cazuri ai de ales în funcție de cantitatea de apă pe care o pot încălzi. Există și boilere pentru 30-50 de litri, dar și unele pentru familii numeroase, care încălzesc între 80 și 200 de litri de apă.
Încălzire cu ajutorul energiei solare
Mai dificil de realizat și mai scump, dar cu nenumărate avantaje, un sistem de încălzire cu ajutorul energiei solare este, în mod cert, o soluție pe care fiecare dintre noi ar trebui să o aibă în vedere pentru viitor. Nu este doar mai ieftin, ci și o variantă ecologică.
Panourile solare nu sunt o variantă de luat în calcul doar pentru cei care locuiesc la casă, ci și pentru apartament. În țară există deja câteva blocuri total independente energetic, care au parte de căldură și apă caldă la costuri infime.
Există și un program al Ministerului Mediului, Casa Verde, prin care cei care sunt interesați să-și renoveze casele și să își instaleze sisteme de încălzire care folosesc energie verde, regenerabilă pot obține sume de bani de la stat. Bugetul alocat pentru toată ţare este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice, notează Mediafax.
Tu iei în calcul debranșarea de la sistemul centralizat? Care dintre variantele enumerate de noi le-ai luat în calcul?
Sursa foto: Shutterstock