“Trag un semnal de alarmă care, pe fondul unor preocupări pur politicianiste ale actualei guvernări, a scăpat total din atenția opiniei publice: din 179.000 de elevi înscriși in clasa a VIII-a, aproximativ 30.000 nu s-au înscris la examenele Evaluării Naționale din această sesiune. Viitorul le este compromis, în timp ce guvernul este preocupat să susțină mitinguri cu cetățeni aduși forțat de prin toată țara sau să facă planuri privind suspendarea președintelui Iohannis”, a transmis vicepreședintele PNL.
Potrivit lui Leoreanu, cel mai probabil, o parte dintre acești elevi au abandonat școala din cauza situației materiale precare sau pentru că provin din familii cu o situație dificilă.
Toate informaţiile despre EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018, AICI
”Pe această cale, solicit ministrului Educației să prezinte care sunt măsurile pe care le propune pentru a întinde o mână de ajutor acestor elevi care nu au susținut nici măcar examenul de încheiere al celor 8 ani de școală. Nu vorbim despre câțiva copii, ci de nu mai puțin de 20% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a. În timp, aceasta devine o problemă a întregii societăți: aceștia au probleme în a-și continua studiile, iar posibilitățile lor de dezvoltare devin limitate. Situația este cu atât mai gravă cu cât, în așteptarea rezultatelor, trebuie precizat că, la simulările din martie, nici măcar 50% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au obținut media generală peste 5”, spune deputatul.
Mai mult de un sfert din copiii din mediul rural abandonează școala înainte să termine clasa a VIII-a
PNL mai spune că, potrivit unor date recente, oferite de Raportul Băncii Mondiale pentru Dezvoltare, mai mult de un sfert din copiii din mediul rural abandonează școala înainte să termine clasa a VIII-a.
”Avem o rată a analfabetismului funcțional de 42%, suntem „campioni” la nivel european la acest capitol dar, cu toate acestea, educația preuniversitară nu beneficiază de atenția de care are nevoie sau, spus pe românește, punem carul înaintea boilor. Vă amintesc doar că, la ultima ședință de guvern, fără să se consulte cu organizațiile studențești sau cele de tineret, Executivul Dăncilă a aprobat un program prin care tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani pot accesa credite cu dobândă zero, garantate de stat în proporție de 80%. Proiectul a fost amplu criticat, inclusiv de cei care ar putea fi beneficiarii acestuia, întrucât poate conduce la creșterea taxelor de școlarizare. Mai mult, măsura dă dovadă de populism și încurajează și dezvoltă dependența de stimulentele acordate de stat. Guvernul actual trebuie să își reevalueze urgent prioritățile în zona educației, nu vrem o generație tânără după chipul și asemănarea premierului în funcție”, afirmă cei de la PNL.
Ministerul Educației Naționale (MEN) a precizat, prin intermediul unui comunicat, câți absolvenţi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Naţională 2018, conform datelor centralizate până sâmbătă, 9 iunie, la ora 12:00.
Astfel, în aplicația informatică figurau 150.310 candidați (99,69%) înscriși la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a VIII-a (EN VIII).
Primele rezultate vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune contestații în intervalul orar 14:00 – 19:00.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie. Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Probele sunt monitorizate audio-video și este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc., candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.