“1995 a fost anul preluării cotidianului de către compania Ringier și anul relansării sale într-un format modern.
Ziarul a trecut apoi prin câteva repoziționări, cea mai importantă fiind cea din 1999 – 2000, atunci când Libertatea s-a transformat din cotidian local, dedicat comunității bucureștene, în cotidian național. Libertatea a devenit atunci primul tabloid modern din România, având ca model cotidianul german Bild. Într-un timp foarte scurt, în anul 2001, Libertatea a devenit cotidianul național numărul 1, cel mai vândut ziar din România.
Dintr-un ziar local de 30.000 – 40.000 de exemplare, Libertatea a ajuns în anii următori la un vârf de vânzări în jur de 600.000 de exemplare pe ediție în anii 2003 – 2004”, a spus Adrian Halpert.
El a arătat că orientarea tabloidă și atenția acordată celebrităților au funcționat, de fapt, ca un instrument de marketing destinat să aducă ziarul în fața cât mai multor oameni, pentru că focusul ziarului era spre chestiunile sociale și utile. Acest mix a fost “rețeta succesului”.
Investigația despre casa lui Băsescu, din strada Mihăileanu
Adrian Halpert a amintit că Libertatea a publicat și câteva investigații de mare impact în acea perioadă.
“Amintesc aici investigația privind casa din strada Mihăileanu a fostului președinte Traian Băsescu, subiect lansat și cercetat de Libertatea înainte de a fi preluat de toată presa. Sau publicarea unor documente de arhivă din anii 30-40 privitoare la unele simpatii legionare ale fostului Patriarh Teoctist. Sau urmărirea și surprinderea la Paris a fostului primar general al Capitalei, care avea acolo o aventură”, a punctat Halpert.
Cea mai importantă constantă pentru el o constituie neimplicarea Ringier în partea editorială.
În toți acești ani, din punctul meu de vedere, cea mai importantă constantă a ziarului a fost neimplicarea patronatului în zona editorială și susținerea acordată de acesta pe zona de infrastructură, marketing, publicitate, difuzare. Sper că acest lucru nu s-a schimbat și nici nu se va schimba în viitor.
Adrian Halpert, fost redactor-șef Libertatea:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro