Manifestația are loc la cinci ani și jumătate de la tragedia în urma căreia și-au pierdut viața 65 de persoane. Printre supraviețuitori și rude prezente sunt Mihai Grecea, Adrian Albu, Bogdan Moleșag, Silviu Ciocanelli, Nelu Brândușan, Gabi Popescu, Irina Chelba și Liviu Popescu.
Cum propunerile au aparținut chiar completului Curții de Apel, DNA a cerut schimbarea celor doi judecători, cerere refuzată de un alt complet al CAB.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 24„Nu suntem aici să intimidăm justiția. Vrem să își facă treaba”
Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, spune că se teme de „o îndulcire nejustificată a pedepselor”.
„Avem temerea că felul în care a fost anunțață, în pripă, cu voce scăzută, această schimbare de abordare asupra inculpaților din dosar, făcută la final de termen, poate să ducă la o îndulcire nejustificată a pedepselor, probele din dosar fiind dincolo de orice dubiu. De asemenea sunt suficiente motive de îngrijorare, din încheierea de termen, că se încearcă mutarea responsabilității de pe statul român pe persoane fizice ce n-au fost singurele responsabile”, a spus Grecea.
„Dacă responsabilitatea va fi diluată, poate deveni un precedent pentru justiția din România. Dosarul Colectiv are o valoare de exemplu pentru felul în care justiția va aborda o altă astfel de tragedie”, a adăugat el.
Nu suntem aici să intimidăm justiția. Noi vrem ca ea să își facă treaba. Dreptate nu ne va face nouă nimeni, nici celor 65 de morți. Dar e necesar să se facă justiție.
Mihai Grecea, supraviețuitor:
Laurențiu Istrate, tatăl unei victime, consideră și el că „îmblânzirea pedepselor încurajează autoritățile la neglijență, indiferența, corupție. Dacă se știu sub aripa justiției, își vor permite și altădată asta”.
Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, a explicat susține că prin această manifestație a vrut să tragă un semnal de alarmă față de situația din justiție.
„Poate deveni un precedent. În momentul în care se schimbă încadrări la ceva grav, cu atâtea victime, se poate întâmpla oricui, și în alte dosare. La noi e mai grav că au fost foarte mulți morți. Există posibilitatea să fie scăpări și să rămână acarii Păun vinovați”, a afirmat Albu.
Schimbarea încadrării juridice poate să scadă și din pedeapsa fostului primar al Sectorului 4, Cristian Piedone, care în primă instanță a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu producerea unor consecinţe deosebit de grave. Totodată, în această categorie, se încadrează și pompierii care au controlat clubul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro