Romancele le dau clasa vecinelor din Europa de Est la capitolul contraceptie moderna, spun specialistii in domeniu. Daca inainte de 1989, in Romania, mai putin de 10% din femei foloseau metode moderne de contraceptie, acum, una din trei apeleaza la acestea.

Pilulele contraceptive, prezervativul, steriletul nu mai sunt lucruri greu accesibile romancelor. Din contra, se gasesc la tot pasul si sunt des folosite, chiar si in zonele rurale, spun medicii.

1990 – anul record de avorturi: un milion

“Astazi, femeile din Romania, atat la sate cat si la orase, au acces la o mare varietate de optiuni moderne, sanatoase si sigure pentru a-si planifica viitorul. 80% din localitatile rurale au servicii de planificare familiala, femeile avand, astfel, acces la contraceptive”, a declarat, ieri, dr. Irina Dinca, de la Institutul de Cercetare si Formare JSI. Potrivit studiilor, una din trei femei, din grupul de varsta 15 – 44 de ani, foloseste astazi o metoda moderna de control al nasterilor, ceea ce reprezinta o schimbare majora fata de anul 1990, cand mai putin de 10% din romance foloseau metode moderne de contraceptie. “Din ce in ce mai putine femei se bazeaza, in prezent, pe avort pentru planificarea familiala, iar decesele materne sunt in scadere. Numarul nasterilor a ramas constant, iar in ultima vreme inregistreaza chiar o tendinta crescatoare”, a completat dr. Dinca.

Totusi, numarul de avorturi ramane ridicat, in anul 2005 existand circa 163.000 de femei care au apelat la intreruperea de sarcina ca metoda de reglare a numarului de copii doriti, desi ar fi putut opta pentru contraceptie. Diferenta ramane insa enorma in comparatie cu situatia din anul 1990, cand s-au inregistrat un milion de avorturi. “In 1989, au murit 542 de femei din cauza avorturilor, iar in 1990, raportul era de 6 la 1. Adica, din sase femei care apelau la avort, doar una folosea contraceptive. Acum, femeile trebuie sa cunoasca si sa creada in metodele de contraceptie moderne, deoarece au obligatia propriei sanatati. Avortul e o agresiune asupra organismului femeii”, a declarat prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Spitalului “Panait Sarbu” din Capitala.

Ce trebuie sa stiti despre pilulele contraceptive

“Parintele contraceptiei moderne”, prof. dr. Robert A. Hatcher (foto), de la Universitatea de Medicina Emory, din Statele Unite, a declarat, ieri, la Conferinta ”15 ani de planificare familiala in Romania”, ca unii medici dau “sfaturi proaste” cand vine vorba de metodele de contraceptie moderne. “Femeile care iau pilule contraceptive nu trebuie sa faca pauze sau sa le intrerupa! Este gresit! Pot lua astfel de pilule si 30 de ani fara intrerupere, atata vreme cat vor sa nu ramana insarcinate. Un alt sfat prost e scoaterea steriletului dupa 3 – 5 ani. Steriletul poate fi pastrat peste 10 ani, daca totul e in regula”, a precizat prof. dr. Hatcher. De altfel, si prof. dr. Bogdan Marinescu a sustinut aceste idei, subliniind ca “ideea de a scoate dispozitivul intrauterin dupa 3 – 5 ani este probabil a firmelor producatoare, care au interesul sa vanda cat mai mult”. Totodata, el a explicat ca nici o metoda contraceptiva nu e sigura 100%, motiv pentru care le recomanda utilizarea concomitenta a doua metode de contraceptie moderna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News