Aproape 30% dintre cei 4.400 de angajați ai Serviciului de Ambulanță (EMS) din New York erau bolnavi pe 29 decembrie, conform datelor oficiale.

„30% dintre angajații EMS și 17% dintre pompieri sunt în concediu medical în acest moment. Cifrele sunt chiar mai mari decât erau atunci când eram în apogeul pandemiei, în martie și aprilie 2020”, a declarat pentru ABC News comisarul Daniel Nigro de la New York City Fire Department (FDNY).

Oficialul a precizat că angajații aflați acum în concediu sunt atât persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, cât și cele care așteaptă rezultatele testelor.

Problema deficitului de personal medical apare în contextul în care autoritățile din New York se confruntă cu un număr tot mai mare de apeluri la serviciile de urgență. Doar pe 26 decembrie au fost primite 767 de apeluri privind persoane care aveau simptome specifice COVID-19, potrivit site-ului citat.

În aceste condiții, autoritățile fac apel la locuitorii metropolei americane să contacteze serviciile de urgență, doar în cazuri cu adevărat de urgență pentru a nu pune o presiune și mai mare pe sistem.

„Resursele noastre sunt afectate în prezent din cauza acestui deficit și încercăm să ne asigurăm că alocăm cu prioritate resursele către oamenii care sunt într-adevăr într-o situație-limită și au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat Frank Dwyer, purtător de cuvânt al FDNY.

Dacă nu este o urgență adevărată, vă rugăm să nu sunați la 911. Dacă este cu adevărat un caz de urgență – de exemplu, dacă aveți dificultăți de respirație sau dureri în piept – sunați-ne neapărat.

Frank Dwyer, purtător de cuvânt al FDNY:

Numărul cazurilor de COVID-19 din New York este în creștere din cauza răspândirii variantei Omicron. 32.860 de noi îmbolnăviri au fost raportate pe 29 decembrie, potrivit The New York Times.

De altfel, Omicron a devenit tulpina dominantă în Statele Unite, reprezentând 73,2% din cazurile noi de infectare în săptămâna încheiată la 18 decembrie, potrivit datelor autorităţilor sanitare americane. Tulpina Omicron a câştigat rapid teren în faţa variantei Delta, în condițiile în care, cu o săptămână înainte, reprezentase doar 12,6% din noile cazuri de COVID.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News