A fost folosit un vehicul acţionat de la distanţă pentru a colecta specimene din câmpiile abisale din zona Clarion-Clipperton, din Pacificul central.
Anterior, creaturile din această zonă fuseseră studiate doar din fotografii.
Studiul, publicat în revista Zookeys, a constatat că există o mare diversitate de specii de organisme mai mari în abis. Din cele 55 de exemplare recuperate, 48 erau specii diferite.
Printre animalele găsute sunt viermi segmentați, nevertebrate din aceeași familie cu centipedele, animale marine din aceeași familie cu meduzele și diferite tipuri de corali.
Treizeci și șase de exemplare au fost găsite la peste 4.800 de metri adâncime, două au fost colectate de pe un versant al unui munte submarin, la 4.125 de metri altitudine, iar 17 au fost găsite la o adâncime între 3.095 și 3.562 de metri.
Descoperirile au implicații potențial importante pentru minerit de adâncime, deoarece oamenii devin mai interesați de exploatarea mineralelor din fundul mării, deoarece se pare că activitatea are potențialul de a deranja multe creaturi.
„Această cercetare este importantă nu numai datorită numărului de specii potențial noi descoperite, ci și pentru că aceste exemplare de megafaună au fost studiate anterior doar din imaginile de pe fundul mării”, a spus autorul principal al studiului, dr. Guadalupe Bribiesca-Contreras, de la Muzeul de Istorie Naturală
Acesta mai spune că fără specimenele și ADN-ul acestora, „nu putem identifica în mod corespunzător animalele și nu putem înțelege câte specii diferite există.”