Mergi pe holurile impersonale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB), tapetate cu plăci de faianță, până ajungi la etajul 3, unde dai de o ușă pe care sunt trecute numerele 305 și 306. 

În spatele ei nu sunt însă birouri, așa cum te-ai aștepta, ci un univers complet separat de restul instituției. Găsești acolo un scaun cu un spătar care arată ca două aripi de fluture. Perne colorate pe o canapea bej comodă. O măsuță pe care sunt caiete și creioane colorate. Un curcubeu pictat pe unul dintre pereți. 

Sunt detalii și obiecte care i-ar putea ajuta pe copii să se simtă în siguranță și să spună cea mai grea poveste din viața lor: povestea abuzului sexual prin care au trecut. 

Camera pentru audierea victimelor minore ale unor infracțiuni sexuale

Acest spațiu nou a fost inaugurat luni. 

Include două camere și o sală de așteptare, pe pereții căreia sunt pictați fluturi mari. Te simți aproape ca în casa cuiva. Dacă nu ai ști utilitatea lui, ai putea spune că e un apartament privat, amenajat din întâmplare în interiorul Parchetului. 

E parte din proiectul „Loc de Bine”, finanțat de Asociația „Zi de Bine” și implementat cu ajutorul Asociației Victimelor Infracțiunilor Sexuale. Investiția a fost de aproximativ 20.000 de euro, precizează Mihaela Chiper, președinta Asociației Victimelor Infracțiunilor Sexuale. 

Detaliu din holul cu rol de sală de așteptare

300 de cauze privind abuzuri sexuale cu victime minore într-un an, în București

Audierea propriu-zisă se va realiza în camera ce are un curcubeu mare pictat pe perete. Acolo vor fi prezenți doar copilul și anchetatorul. În situații speciale, va participa și o persoană de suport: un părinte sau un psiholog. Pe pereți sunt montate camere video, însă ele sunt integrate în spațiu și nu pot fi ușor observate, ca să nu îl intimideze pe copil. Acestuia nu i se ascunde însă că e filmat. 

Alături e camera tehnică, cu căști, difuzoare, ecrane, calculatoare. Acolo vor sta avocații, psihologul, părinții copilului, care vor putea viziona audierea pe un ecran.

În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București exista deja o cameră specială pentru audierea minorilor, amenajată încă din 2016, fiind primul spațiu de acest fel din țară. 

Spațiul nou este însă mai amplu și mai bine dotat tehnic, explică Bogdan Staicu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București. 

Camera unde vor fi audiați minorii

La nivelul Capitalei, în 2021, au fost înregistrate aproape 300 de cauze având ca obiect abuzuri sexuale cu victime minore, precizează Marian Trușcă, procuror în cadrul PTB, specializat în investigarea infracțiunilor sexuale cu victime minore.

Asta înseamnă că cel puțin 300 de copii au dezvăluit un posibil abuz sexual, pentru că sunt cauze cu mai multe victime, adaugă procurorul. 

Cifra reală este însă mult mai mare. „În acest tip de cauză ne confruntăm cu problema faptului că nu se sesizează”, spune Trușcă. 

Noua cameră de audiere a fost finanțată de Asociația „Zi de Bine” și implementată cu ajutorul Asociației Victimelor Infracțiunilor Sexuale
  • 3.394 de infracțiuni sexuale cu minori au fost sesizate la secțiile de poliție din țară în 2020, conform datelor oferite de IGPR la solicitarea Libertatea.

De ce e nevoie de un astfel de spațiu

O astfel de cameră nu reprezintă o simplă infrastructură, ci e „o etapă avansată dintr-un proces care a început în urmă cu șase ani sau chiar mai mult la Parchetul de pe lângă Tribunal”, precizează prim-procurorul Staicu.

În procesul acesta intră și pregătirea specială a procurorilor pentru a investiga astfel de cazuri, implementarea unor protocoale pentru audierea minorilor, realizarea unui manual diseminat la nivelul secțiilor de poliție și a pachetelor din București. 

De la jumătatea lui 2020, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul București a dispus ca toți copiii victime ale unor abuzuri sexuale să fie audiați în camera de audieri pentru minori din cadrul Parchetului. 

  • A interzis, practic, ca minorii, victime ale abuzurilor sexuale, să mai fie audiați la secțiile de poliție.

La nivelul Parchetelor din țară, există 8 astfel de camere speciale de audiere în Brașov, București, Constanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu și Mureș. 

7 din 8 au fost amenajate în cadrul Proiectului Loc de Bine.  Investiția medie pentru o astfel de cameră este în jur de 10.000 de euro. Despre situația acestor camere de audiere, la nivel național, Libertatea a scris pe larg anul trecut

Abuzurile sexuale asupra minorilor, mai greu de investigat decât omorurile

Abuzurile sexuale comise asupra minorilor nu seamănă cu nimic, spunea Trușcă într-un interviu pentru Libertatea acordat anul trecut. „Sunt chiar mai dificil de instrumentat decât omorurile”.

„Cel mai important este că, în ultimii doi ani, copiii care sesizează abuzuri sexuale în București și cauzele lor sunt tratate cu totul și cu totul special. Aceste cauze au un traseu diferit și intră aproape instantaneu, de la sesizare, în atenția acestor procurori specializați”, completează procurorul. 

Un mural realizat pe clădirea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în dreptul etajului 3, indică fereastra încăperii unde vor fi audiați copiii care au fost victime ale unor infracțiuni sexuale

Foto ilustrativ: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News