Profitand de criza de ‘spatii locative’ care bantuie cimitirele din Capitala, speculantii arunca piata in aer, cerand pe un loc de veci sume exorbitante, de multe ori echivalentul unui apartament la periferie. Spre exemplu, un loc de veci cu dotari de lux la cimitirul Bellu, comercializat la negru, ajunge la aproximativ 30.000 de euro, iar o bucata de pamant de 2 metri fara nici un fel de dotari costa doua, trei mii de euro.
Desi locurile de veci din cimitirele publice nu pot fi scoase la vanzare, ci doar concesionate de catre Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) din Capitala, afacerile la negru cu locuri de veci sunt la ordinea zilei. Cei care le au in folosinta au voie sa doneze dreptul de folosinta asupra lor, in cazul in care nu mai au nevoie de ele, nicidecum sa le vanda, pentru ca practic ele apartin statului. Dar cum nimeni nu este prost sa dea inapoi la ACCU un loc de veci care face mii bune de euro, concesionarii le vand cu acte de donatie.
Acest tip de comert este interzis de lege
Unii dintre concesionari profita ca ravnitele cimitire din centrul Capitalei, cum ar fi Bellu, Ghencea, Sf. Vineri sau Izvorul Nou, sunt declarate inchise de catre ACCU si vand locuri de inhumare la suprapret. Aceasta practica anuleaza orice posibilitate de obtinere aici a unui loc de veci legal. Afaceristii fac bani buni pe spinarea celor care sunt disperati ca nu au unde sa-si ingroape rudele din alte tari sau doresc sa-si cumpere nemurirea langa celebritati, in cimitirele cu faima. ‘Aceste persoane nu au voie sa-si vanda locurile de veci pe care le au in concesiune deoarece ele sunt practic proprietatea statului. Cunoastem aceste ilegalitati si am propus Primariei Capitalei modificarea Hotararii Consiliului General nr. 303/2003, in sensul interzicerii donarii locurilor de veci altor persoane cu exceptia rudelor’, ne-a declarat George Georgescu, directorul ACCU.
Reporterul Libertatii a sunat la mai multe persoane care scosesera la vanzare un loc de veci prin intermediul ziarelor de mica publicitate si a aflat ca preturile acestora sunt cuprinse intre doua si treizeci de mii de euro.
Iata cum a decurs o discutie telefonica intre reporterul Libertatii si dl Vasile, un vanzator de cripte:
– Buna ziua, in legatura cu anuntul din ziar cu locul de veci. Mai este valabil?
– Da, sigur. Costa 30.000 de euro si se afla chiar la intrarea in cimitirul Bellu.
– 30.000 de euro? Dar ce dotari are?
– Cripta este foarte frumoasa. E construita din piatra naturala si din marmura. Puteti s-o vedeti…
– As vrea sa vad cum arata. Dar cum va ajunge in posesia mea, pentru ca stiu ca nu prea e voie sa vinzi locurile de veci.
– Este a unei matusi si va facem act de donatie.
– Ati putea sa ne intalnim azi, sa stam de vorba?
– Sigur. Puteti ajunge la ora 14.00 in fata la Bellu?
– Da. Cum va recunosc?
– Voi avea o camasa neagra si o sacosa in mana.
Ce taxe se platesc pentru un loc de veci
In cimitirele publice locurile de veci se concesioneaza gratuit pe 7 si 25 de ani sau pe termen nelimitat. Singurele taxe care se platesc sunt taxele de concesionare, care variaza intre 8 si 93 de lei, in functie de termenul pe care sunt inchiriate, si taxele de intretinere anuala care variaza intre 2 si 15 lei, in functie de categoria cimitirelor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro