Cuprins:
În jur de 330.000 de copii au fost victime ale abuzurilor sexuale comise în cadrul Bisericii Catolice a Franței, în ultimii 70 de ani, a dezvăluit un raport dat publicității la Paris, marți.
Președintele comisiei care a redactat raportul, Jean-Marc Sauvé, a precizat că estimarea este bazată pe cercetările științifice și include abuzurile comise de preoți și de alți membri ai clerului, dar și de persoane non-religioase, implicate în activitatea bisericii. În jur de 80% dintre victime sunt băieți.
„Consecințele sunt foarte grave”, a spus Sauvé. „În jur de 60% dintre bărbații și femeile care au fost victime ale abuzurilor sexuale s-au confruntat cu probleme majore în viața sexuală și sentimentală”, a adăugat el.
Documentul de 2.500 de pagini pregătit de comisia independentă vine într-un moment în care Biserica Catolică din Franța încearcă, asemenea altor biserici din alte țări, să își confrunte secretele ascunse timp de mulți ani. Chiar comisia a fost instituită de altfel de către episcopii catolici, în anul 2018.
Raportul mai spune că în jur de 3.000 de abuzatori pedofili – două treimi dintre ei, preoți – au lucrat în cadrul bisericii în această perioadă. Potrivit lui Sauvé, 216.000 de copii au fost violați de acești preoți.
Olivier Savignac, președintele unei asociații a victimelor – „Parler et Revivre” – care a contribuit la redactarea raportului, a observat pentru Associated Press că numărul mare de victime ale fiecărui abuzator este în mod particular „terifiant pentru societatea franceză și pentru Biserica Catolică”.
O atitudine de „crudă indiferență” a Bisericii
Comisia a lucrat timp de doi ani și jumătate, ascultând mărturiile victimelor și ale martorilor, cercetând arhivele din ultimii 70 de ani ale bisericilor, tribunalelor, poliției și presei.
O linie telefonică lansată la începutul anchetei a fost și ea folositoare: investigatorii au primit 6.500 de apeluri telefonice de la presupusele victime.
Sauvé a denunțat atitudinea afișată de Biserica Catolică până la începutul anilor 2000 drept una de „adâncă și crudă indiferență față de victime”. „Nu au fost ascultate, crezute”, și uneori au fost suspectate că sunt „parțial responsabile” pentru ce s-a întâmplat, a acuzat acesta.
Președintele comisiei independente a mai spus că 22 dintre cazuri mai pot fi încă instrumentate în justiție, așa că datele au fost înaintate procurorilor.
Mai bine de 40 de cazuri care sunt prea vechi pentru a fi aduse în fața justiției, dar care implică făptași aflați încă în viață, au fost înaintate oficialilor Bisericii.
Comisia a redactat și 45 de recomandări pentru combaterea abuzurilor. Acestea includ instruirea preoților și a altor membri ai clerului, revizuirea Legii Canonice și implementarea de politici menite să recunoască și să compenseze victimele.
Cazul Preynat
Raportul vine la puțin timp după un scandal care îl implică pe preotul acum caterisit Bernard Preynat. Anul trecut, acesta a fost găsit vinovat pentru abuz sexual asupra minorilor și condamnat la cinci ani de închisoare. El a admis că a abuzat sexual peste 75 de copii timp de zeci de ani.
Una dintre victimele lui Preynat, Francois Devaux, a declarat pentru Associated press că raportul ajunge pentru prima dată la rădăcina problemei sistemice. „Această instituție deviantă trebuie să se reformeze”, a spus el.
Numărul de victime identificate este cel minim, a mai spus Devaux.
„Unele victime nu au îndrăznit să vorbească sau nu au avut încredere în comisie”, a spus el.
Dosarul Preynat a dus la demisia arhiepiscopului de Lyon, cardinalul Philippe Barbarin, care a fost acuzat că nu a raportat abuzurile la autorități, când a aflat despre ele în 2010.
Totuși, cea mai înaltă instanță din Franța a stabilit anul acesta că Barbarin nu a acoperit cazul.