În sesizarea depusă în luna iunie, cei 34 de studenți dezvăluiau că Eugen Iordănescu îi umilește pe durata cursurilor, că îi întreabă dacă au o viață sexuală activă și că îi obligă să se urce pe mese și pe scaune și să stea în picioare în fața clasei, ca mijloc de pedeapsă.

În plus, studenții se plâng că Eugen Iordănescu, profesor de „Metode de analiză și interpretare calitativă a datelor”, le-ar pune intenționat în pericol rezultatele, impunându-le deadline-urile pentru proiecte în perioade greu de atins, inclusiv în vacanțe. Îl mai acuză, totodată, că face abuz de putere pentru a-i teroriza.

În sesizarea transmisă conducerii Universității “Lucian Blaga”, studenții atașează inclusiv capturi de pe plaforma de comunicare a clasei și descrierea unor dialoguri de la cursuri și laboratoare, la care au fost martori cu toții.

Ar fi întrebat doi studenți de câte ori au făcut dragoste într-o săptămână

Spre exemplu, în cadrul unui alt laborator, Eugen Iordănescu a urcat o studentă în picioare pe scaun, pentru că aceasta a spus că nu înțelege tema ce urmează a fi predată. „Mai urc studenții în picioare pe mese, sau scaune, îi pun să umble pe mese cinci minute să-și revină”. (afirmația acestuia e citată de studenți în textul plângerii menționate).

La un altul, ar fi întrebat o studentă și pe colegul acesteia de câte ar fi făcut dragoste în respectiva săptămână. În plus, atunci când avea ocazia, Eugen Iordănescu își atingea fără nicio rușine cursantele.

Unii dintre studenții și foștii studenți ai profesorului susțin că au avut nevoie de terapie pentru a depăși experiența de la cursuri.

Precedentele Alfred Bulai și Marius Pieleanu, cercetați pentru hărtuire sexuală

Ținând aceste dezvăluiri, profesorul doctor universitar Eugen Iordănescu pare să facă parte din aceeași categorie cu Alfred Bulai, sociolog român, fost profesor la SNSPA, acuzat de hărţuire sexuală și Marius Pieleanu, sociolog, prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, cercetat tot pentru aceeași faptă.

Precum cei doi amintiți mai sus, nici Eugen Iordănescu nu este străin de problemele cu legea, fiind implicat, de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri. Este acuzat de diverse infracțiuni, precum delapidare sau corupție. Nu i-a fost, însă, afectată poziția în sistemul educațional sau politic local, unde este susținut de PNL.

Ce au reclamat studenții și reacția profesorului Eugen Iordănescu

“Nu reclamăm un comportament violent, reclamăm un comportament abuziv, o formă de hărțuire inacceptabilă, un mod de comportare pe care și-l arogă pur și simplu, apreciind că i se cuvine. Nu, să încalci spațiul personal al cuiva, să atingi o persoană în toate modurile descrise mai sus, apreciem că nu are absolut nicio legătură cu un comportament al unui cadru universitar, într-o instituție de învățământ superior. Niciuna dintre colegele atinse de acest cadru didactic, în orice mod dintre cele descrise mai sus, nu a consimțit la asta, ba din contră”, se arată în sesizarea făcută de studenți.

Contactat de Investigatoria pentru a comenta acuzele pe care i le aduc studenții, profesorul Eugen Iordănescu a răspuns scurt: “Nu sunt interesat! Adresați-vă conducerii facultății”.

Universitatea confirmă existența sesizării. „Avem încredere în Comisia de Etică”

Între timp, reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au emis un comunicat prin intermediul căruia confirmă sesizarea depusă de studenți la Comisia de Etică și precizează că cercetarea a început anterior publicării investigației.

„Avem încredere în soluționarea cauzelor aflate pe rolul Comisiei de etică a ULBS cu respectarea normelor legale, profesionalism și responsabilitate”, este concluzia ULBS, potrivit oradesibiu.ro.

Urmărește-ne pe Google News