Numărul cetățenilor ruși care cred că Soarele se învârte în jurul Pământului este de 35%, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VCIOM).
12% dintre ruși sunt de părere că Soarele ocolește Terra timp de o lună (în 2007 – 14%, în 2011 – 20%), potrivit analizei concepțiilor științifice greșite ale rușilor, realizată de VCIOM.
Cum stăteau americanii acum 8 ani
Spre comparație, potrivit unui studiu realizat de National Science Foundation în 2014, 1 din 4 americani nu știau dacă Pământul se învârte în jurul Soarelui sau Soarele în jurul Pământului. 42% dintre intervievați au declarat că astrologia este o știință sau ceva apropiat de știință.
Alt mit: laptele fiert nu ar fi radioactiv
Sociologii de la Moscova arată în studiul publicat în aceste zile că rușii sunt mult mai informați despre radiații decât despre astronomie. Totuși, 7% dintre ruși consideră că după fierbere, laptele radioactiv poate fi băut. Acum 15 ani, această viziune științifică greșită a fost constatată în cazul a 14% dintre ruși.
Oamenii primitivi se plimbau cu dinozaurii
Fiecare al cincilea rus, sau 21%, crede că oamenii primitivi se plimbau alături de dinozauri (în 2007 – 30%). De asemenea, 44% dintre rușii chestionați cred că organismele modificate genetic pot provoca și cancer, în timp ce 32% și-au exprimat convingerea că aceste produse vor preîntâmpina foametea globală.
Sociologii subliniază că în Rusia sunt foarte multe concepții greșite științific în domeniul astronomiei, însă nivelul general de alfabetizare științifică a populației crește treptat.
Nivel redus de cunoștințe al telespectatorilor de la sate
Sociologii au analizat societatea rusă pe grupuri. Grupul cu un nivel ridicat de alfabetizare științifică este reprezentat de tineri – cei care folosesc cel mai activ internetul, au studii superioare, locuiesc la Moscova, Sankt Petersburg sau alte orașe din nord-vestul Rusiei.
Rușii cu un nivel redus de cunoștințe au peste 60 de ani. Procentul cetățenilor ruși cu un nivel mediu de alfabetizare științifică este mai mare în rândul celor care au o educație medie specială, au peste 45 de ani și locuiesc în așezări mici, cu o populație de până la 100.000 de persoane.
Rușii cu un nivel redus de cunoștințe, potrivit sociologilor, trăiesc la sate și urmăresc activ emisiunile TV (43% dintre ei).