Pensionarii prezenţi la protest, la care au participat 350 de sindicalişti, cer menţinerea valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie şi să nu fie decuplată valoarea punctului de pensie de salariul mediu brut pe economie, aşa cum se intenţionează prin Legea unitară a pensiilor. Totodată, sindicaliştii critică intenţia Guvernului de a creşte vârsta de pensionare la 65 de ani.
„Nu putem fi de acord cu aşa ceva, deoarece în România speranţa de viaţă este de 67,8 ani pentru bărbaţi şi 74,3 ani pentru femei. În plus, condiţiile de muncă din anii trecuţi şi chiar mai recent nu s-au îmbunătăţit”, susţine Mircea Dumitriu.
În jurul orei 11,00 premierul Emil Boc a veni să discute cu participanţii la protest. Discuţia, care s-a axat pe cauzele care au condus la pierderea locurilor de muncă şi la diminuarea veniturilor nu a fost bine primită de sindicalişti.
La auzul declaraţiei premierului că „nu ne putem împrumuta la infinit pentru plata salariilor şi pensiilor”, protestatarii au cerut demisia Guvernului şi s-au manifestat violent. În aceste condiţii, premierul i-a invitat pe liderii sindicali să participe la o întrevedere la ora 12.30, la Palatul victoria, pentru a analiza lista de revendicări.
„Nu suntem motivaţi de salarii pentru a mai lucra în vederea combaterii evaziunii fiscale, a muncii la negru. Nu ne simţim protejaţi de lege. Nu ne interesează ce spune premierul, ne interesează ce face premierul. Sistemul administraţiei publice nu mai funcţionează în România”, a declarat Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, după plecarea primului ministru.
Sindicaliştii au anunţat şi continuarea acţiunilor de protest. Astfel, de miercuri, acţiunile de protest vor avea loc în teritoriu, prin organizarea de mitinguri şi pichetări. La Bucureşti, Cartelul ALFA va organiza un miting de protest în ziua dezbaterii Legii unitare a pensiilor în Parlament. De asemenea, va fi pregătită greva generală pentru jumătatea lunii mai.