Arsita teribila in acest weekend, avertizeaza meteorologii care au transmis ieri pentru prima data in acest an “cod portocaliu” pentru temperaturi extreme. Totusi se estimeaza ca nu se va atinge temperatura maxima din Romania, inregistrata in 10 august 1951, cand la statia “Ion Sion” au fost 44,5 grade, cel mai cald din istorie.
Prefectii din judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita si Braila au fost atentionati ca astazi va fi canicula, dar sambata, duminica si luni sunt “asteptate” temperaturi de 37… 38 grade in cursul dupa-amiezelor. “In intervalul 18-21 august, vremea va fi calduroasa, cu deosebire in zonele de campie. Valorile maxime ale temperaturii aerului vor depasi frecvent 30…31 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va atinge si depasi pragul valoric de 80, mai ales in zilele de sambata, duminica luni”, anunta ANM.
Nici ceilalti romani nu scapa de parjol: meteorologii au lansat “cod galben” pentru arii extinse in sudul Crisanei si al Transilvaniei, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si cea mai mare parte a Moldovei, unde se vor depasi in cursul dupa-amiezelor 35 de grade Celsius, iar noptile vor fi tropicale, cand mercurul termometrelor nu va cobori sub 20 de grade Celsius. “Este posibil ca aceasta avertizare sa fie revizuita pana sambata, dar din experienta estimez ca numai cu totul izolat se vor inregistra 39 de grade. Temperaturi mai aproape de valorile normale perioadei se vor inregistra in extremitatea nordica. Pe Litoral va fi vreme calduroasa, iar in apa circa 25… 26 grade”, ne-a informat Dinu Marasoiu, meteorologul de serviciu.
Medicii spun sa bem pana la 4 litri de apa pe zi
Ministerul Sanatatii face apel catre populatie ca in aceste zile cu temperaturi deosebit de ridicate sa continue sa respecte recomandarile medicilor. Batranii, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile in spatiu liber si frecventarea locurilor aglomerate. Atunci cand e necesara expunerea la soare purtati palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise. Este indicat sa fie crescut consumul de lichide la 2-4 litri pe zi si alimentatia sa fie saraca in grasimi. În aceste zile trebuie evitate excesul de cafea si consumul de alcool.