Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Thomas Jefferson este autorul primei schițe a Declarației de independență, care a fost completată cu ajutorul lui Benjamin Franklin, John Adams și ulterior de întregul Congres Continental.

Declarația de independență este unul dintre cele mai prețuite simboluri ale libertății pentru națiunea americană.

Cum sărbătoresc americanii de 4 iulie. Tancuri și echipamente militare, expuse de Ziua Independenței, la cererea lui Donald Trump

Artificii, concerte şi concursuri de mâncat hotdogi se anunţă a fi principalele atracţii de Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii. Ziua se anunță a fi una foarte caldă, în cea mai mare parte a țării. Cu toate acestea, căldura și umiditatea ar putea aduce la apariția ploilor, spre seară, în capitala Washington D.C., ceea ce ar putea afecta spectacolul de focuri de artificii, scrie Washington Post.

Anul acesta, tancuri şi alte echipamente militare vor fi desfăşurate la Washington cu prilejul Zilei Independenţei SUA, la 4 iulie, a anunțat încă de luni preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite. Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Independenței
Unul dintre tancurile Bradley, în apropierea Lincoln Memorial, aduse pentru parada organizată de Ziua Independenței / foto: EPA
Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi
Recomandări
Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi

Trump vrea să vorbească în timpul festivităților de la Lincoln Memorial. În zonă vor fi aduse tancurile Sherman şi Abrams pentru a fi expuse.

„Avem unele echipamente incredibile – echipamente militare – branduri noi”, a spus Trump.

De asemenea, de Ziua Independenței, va avea loc un show aerian al echipei US Navy Blue Angels.

Trump va lua cuvântul la 18:30 (22:30 GMT) la evenimentul numit de Casa Albă un „Salut adresat Americii”, conform Agerpres.

„Vom avea un 4 iulie măreţ la Washington DC. Va fi ca niciunul altul. Va fi ceva special şi sper să vină o mulţime de oameni şi va fi despre această ţară şi este un salut adresat Americii”, a spus el.

De asemenea, spectacolul televizat anual „A Capitol Fourth” va avea loc la National Mall în faţa clădirii Capitoliului şi va fi urmat de un foc de artificii.

4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite. Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Independenței
Steaguri ale SUA, amplasate pe principalele străzi din marile orașe
Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii

Donald Trump a fost criticat pentru politizarea sărbătoririi anuale a zilei de 4 iulie la Washington. Din acest motiv, este de aşteptat ca evenimentul să fie marcat și de proteste.

Măsuri de securitate de Ziua Independenței

Și pentru că este o zi de sărbătoare, mii de oameni din marile orașe și nu nu mai sunt așteptați să iasă în stradă, motiv pentru care forțele de ordine se află în alertă.

Anul trecut, un bărbat din Ohio a fost arestat, fiind suspectat că plănuia să detoneze o bombă în timpul serbărilor de 4 iulie, la Cleveland. Tot atunci , FBI a dejucat un atentat jihadist în SUA, prevăzut pentru 4 iulie, de Ziua Națională.

Ziua Națională a Statelor Unite, sărbătorită și în România

Polițiștii au anunțat restricții în trafic în zona în care se afla ambasada SUA.

Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii”, între orele 16:00 – 21:30, se va restricţiona gradual traficul rutier pe Bd. Dr. Liviu Librescu și străzile adiacente cu acesta, în porțiunea cuprinsă între Piața Ion Maier (sensul giratoriu și Bd. Agronomiei ); Str. Vasile Gheție (între Bd. Dr. Liviu Librescu și Str. Corneliu Roman); strada fără nume care mărginește cartierul de blocuri, la incidență cu Str. Corneliu Roman; strada fără nume din zona vestică a ambasadei și drumul de servitute situat între Bd. Alexandru Nasta (zona sudică a Ambasadei SUA) și str. Corneliu Roman.

Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”
Recomandări
Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”
4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite. Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Independenței

Rute ocolitoare

  • Aleea Privighetorilor – Bd. Alexandru Nasta – Bd. Liviu Librescu – Șos Bucureşti-Ploieşti;
  • Șos Bucureşti-Ploieşti – Bd. Liviu Librescu – Bd. Alexandru Nasta – Aleea Privighetorilor.

Anul trecut, 4 iulie – Ziua Națională a Statelor Unite și a 242-a aniversare a Zilei Independenței SUA – a fost marcată în avans de Ambasada SUA printr-o recepție care a avut loc pe 29 iunie, la care a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Ziua Independenței – scurtă istorie

Teritoriul nord-american este populat, în epoca precolumbiană (circa 26.000 î.Hr.), de numeroase triburi amerindiene, de vânători și pescari (athapasci, irochezi, seminoli, sioux, apași, comanși ș.a.), ai căror strămoși probabil imigraseră din Asia peste strâmtoarea Bering spre sfârșitul Paleoliticului. Explorările și colonizările europene europene din secolul al XVI-lea au dus la deplasarea acestor populații.

Spaniolii, conduși de Pedro Menendez de Aviles, au fondat în 1565 Sf. Augustin (în Florida), prima așezare europeană permanentă de pe continentul nord-american. Apoi, britanicii au fondat colonii la Jamestown, Virginia (1607); Plymouth, Massachusetts (1620); Maryland (1634) și Pennsylvania (1681), potrivit volumului ”Enciclopedia Universală Britannica” (2010). Aceștia au luat New York, New Jersey și Delaware de la olandezi în 1664, la un an după ce nobili englezi începuseră să colonizeze Carolinele. Înfrângerea francezilor de către englezi, în 1763, a asigurat Marii Britanii controlul politic asupra celor 13 colonii franceze.

Primul Congres Continental a fost convocat la 5 septembrie 1774, la Philadelphia. Congresul a redactat o ”Declarație a dreptului, în care se afirma dreptul de a vota propriile impozite” și a creat ”Asociația continentală”. Măsurile discriminatorii adoptate de imperiu în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea față de coloniile nord-americane au determinat nașterea mișcării comune antibritanice, care a culminat cu Revoluția Americană (1775-1783).

Care este semnificația zilei de 4 iulie, pentru americani

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze și-au proclamat independența. Thomas Jefferson (al treilea președinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declarația de independență” care este adoptată de Congresul american.

Independența a fost recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, până astăzi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal și a introdus sistemul prezidențial de guvernământ — primul președinte ales George Washington (1789-1797).

SUA s-au organizat, la început, conform Articolelor Confederației (1781), iar apoi conform Constituției (1787) ca republică federală. Și-au extins granițele spre vest până la Mississippi, însă fără să cuprindă Florida spaniolă. Pământul cumpărat prin ”Achiziția Louisiana” aproape că a dublat teritoriul SUA (1803). S-au luptat cu Marea Britanie în Războiul din 1812 și au primit Florida de la Spania în 1819.

Apoi, în 1830, a fost legalizată mutarea populațiilor amerindiene în teritoriile de la vest de Mississippi. Colonizarea Vestului Îndepărtat a cunoscut apogeul la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales după 1848, când au fost descoperite depozitele de aur din California.

Victoria în Războiul Mexican (1846-1848) a adus în posesia SUA teritoriul a încă șapte state (printre care California și Texas). Granița de nord-vest a fost stabilită prin Tratatul cu Marea Britanie din 1846. Au cumpărat sudul Arizonei prin Tranzacția Gadsden (1853).

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, SUA au continuat expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungând la 50. Contradicțiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, și cele nordice, aboliționiste, cu o economie liberă industrială și agricolă, au condus la părăsirea uniunii de către zece state sudice, culminând cu izbucnirea Războiului Civil American (1861-1865).

Cel care a condus Statele Unite ale Americii în timpul celui mai sângeros conflict de pe teritoriul său a fost republicanul Abraham Lincoln, cel de-al șaisprezecelea președinte american (1861 — 1865), care a reușit menținerea Uniunii, a abolit sclavia conform celui de-al 13-lea Amendament, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.

A urmat perioada cunoscută sub numele de Reconstrucție (1865-1877), când SUA au cunoscut o dezvoltare economică rapidă, de urbanizare, dezvoltare industrială și de imigrații europene, devenind, la sfârșitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii.

Ce prevede Constituția SUA

Forma de guvernământ a SUA este republică federală, constituită istoric prin uniunea liber consimțită a 50 de state (cărora li se adaugă un district federal și un ”stat asociat” — Puerto Rico).

Constituția federală (în vigoare din 1787, completată ulterior cu 27 de amendamente) impune o serie de mecanisme complexe de echilibrare a puterii federale centrale (Președinția — Administrația și Congresul) cu puterile locale, aparținând statelor (guvernatorii și legislativele statale). În SUA, președintele este cumulativ și prim-ministru, ca șef al executivului compus din miniștri denumiți secretari.

Președintele și vicepreședintele sunt aleși împreună de către un colegiu de electori, aleși în mod direct din fiecare stat. Mandatul este de patru ani și pot fi realeși pentru un al doilea mandat.

Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii este Donald John Trump un miliardar american, fost vedetă de televiziune, și actual politician. El a fost candidatul republicanilor și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite, în alegerile din 8 noiembrie 2016, învingând pe contracandidatul democrat Hillary Clinton.

A preluat oficial mandatul de președinte pe 20 ianuarie 2017, succedându-l pe Barack Obama, al al 44-lea președinte al SUA. La cei 72 de ani ai săi, Trump este cea mai în vârstă persoană care își asumă președinția Statelor Unite.


Citește și:

Creierul unui jucător cu origini românești a salvat lumea hocheiului! Pe baza rezultatelor studiului asupra creierului lui Larry Zeidel, alți 146 de jucători din NHL care s-au ales cu leziuni cerebrale de pe urma carierei au obținut despăgubiri de 19.000.000 $

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Știrileprotv.ro
Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Viva.ro
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
FANATIK.RO
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
GSP.RO
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Elle.ro
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Unica.ro
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Observatornews.ro
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI