Pandemia de coronavirus ne-a schimbat în doar 9 luni fundamental viața, iar speranța că toate lucrurile vor reveni anul viitor complet „la normal”, așa cum erau înainte pare o utopie.
Dincolo de tragedia și pericolele sanitare pe care coronavirusul le-a adus, am fost nevoiți să ne adaptăm și modul de a interacționa cu oamenii sau pe cel de a munci.
Iar pentru asta e important să știm și ce învățăminte putem trage despre job, despre cumpărarea unei case sau gestionarea propriilor venituri. Trei lecții utile pe care nu ar trebui să le ratezi pot fi citite aici.
Investiția în Bitcoin și alte monede criptografice
Și pentru că vorbim de viitor, una dintre dilemele care apar atunci când ne punem întrebările: „Ce să facem cu banii, cum putem să-i facem să se înmulțumească” este legată de investiția în Bitcoin și alte sute de astfel de monede criptografice, adică în ceea ce unii au numit „banii viitorului”.
Are însă sens să riști, de dragul lor, banii prezentului? Jurnalistul Lucian Davidescu își oferă câteva răspunsuri utile în acest articol.
Ferește-te de hoții online!
Nu doar în perioada Sărbătorilor, dar cu atât mai mult acum când aproape fiecare intră în febra cumpărăturilor, e important să-ți știi banii în siguranță și să nu cazi în capcanele hoților online, adică ale celor care vor să profite de neatenția sau de naivitatea ta pentru a te păcăli să le dai datele cardurilor tale.
Câteva sfaturi utile poți citi în articolul Cum te ferești de hoții online și să-ți păstrezi banii în cont.
Cum poți să economisești bani când prețul curentului s-ar putea să crească
Și pentru că ne-am obișnuit ca noul an să înceapă cu măriri de prețuri, e foarte important să fii atent la unul dintre ele, cel al curentului electric. Mai ales în condițiile în care, din cauza lipsei de căldură din apartamente din ultimele săptămâni, mulți bucureșteni au fost tentați să bage radiatoarele și caloriferele electrice în priză.
De la 1 ianuarie, piața furnizării de energie electrică va fi liberalizată complet, după ani de amânări: dacă până acum prețul era reglementat de stat, de acum el va putea fi fixat liber de fiecare furnizor. Până acum, nici unul dintre furnizori nu a anunțat exact cu cât va vinde curentul de la 1 ianuarie – o informare ar trebui să fie trimisă acasă la fiecare utilizator luna aceasta -, dar este de așteptat ca tarifele să crească cu 5-10%. La o factură de 100 de lei, 10% înseamnă 10 lei în plus. Însă la factura de 500 de lei, deja e vorba de 50 de lei în plus, o sumă care chiar contează în bugetul unei familii cu venituri mici sau medii.
Citește așadar despre cum poți totuși să economisești bani în aceste condiții.
Ce este secțiunea Școala de bani
Secțiunea Școala de bani, de pe Libertatea, este un proiect editorial finanțat de BCR. Conținutul secțiunii este autonom, BCR neavând nicio interacțiune cu acesta, nici înainte de publicare, nici după, articolele fiind scrise de jurnaliștii angajați sau contractați de casa de presă Ringier, editorul ziarului Libertatea.