Anul trecut, după prima repartizare a locurilor în licee, 1.306 de elevi au rămas pe dinafară.
1. Să pună opțiuni cât mai apropriate de media lor
În primul rând, absolvenții trebuie să pună opțiuni cât mai apropiate de media lor. În acest scop se pot folosi de broșurile distribuite în școli unde se arată pentru fiecare unitate liceală care a fost ultima medie de admitere în anul 2018, a explicat inspectorul Toderiuc pentru Libertatea.
2. Media este mai importantă decât numărul opțiunii
„Media bate numărul opțiunii. Să zicem că tu vrei să intri la Colegiul Național Sf. Sava, dar nu ești sigur că ai o medie suficient de mare. În schimb, ai media sigură pentru intrarea la Colegiul Spiru Haret. Ei bine, într-o astfel de situație, nu riști dacă pui Sava pe primul loc, respectiv Spiru Haret pe locul al II-lea. Dacă sunt candidați care au pus Spiru Haret ca primă opțiune, dar au medie mai mică decât tine, locul tot ție îți va fi repartizat pentru că tu ești cel cu media mai mare“, a clarificat inspectorul.
3. Absolventul trebuie să pună minimum 10 opțiuni
Toderiuc mai spune că un elev cu o medie peste 9,50 ar trebui să pună minimum 10 opțiuni ca să fie sigur că va fi repartizat. Dacă media candidatului este mai mică, atunci ar trebui să completeze mai multe opțiuni, dar care să fie totuși apropiate de media sa de admitere.
4. Elevul să opteze pentru liceul cel mai potrivit înclinațiilor sale
Nu în ultimul rând, inspectorul Toderiuc îi sfătuiește pe copii să aleagă profilul care li se potrivește cel mai bine. „Să nu meargă la un liceu cu profil Mate-Info doar pentru că este cool, dacă ei au mai degrabă înclinații către științele umaniste. Fiecare elev ar trebui să meargă unde simte că i se potrivește cel mai bine, fie că vorbim de unități de învățământ cu profil teoretic, vocațional sau profesional“, a completat aceasta.
Ce urmează după completarea fișelor de înscriere
4 – 8 iulie 2019: Verificarea de către candidați și părinți a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor și listarea fișelor corectate din calculator;
• 8 iulie 2019 – Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la comisia de admitere a municipiului București.
• 12 iulie 2019: apar rezultatele repartizării computerizate la licee de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020;
• 15 – 18 iulie 2019: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
• 19, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro