O casă pe pământ, încăpătoare, cu o grădină cu flori în care îți poți bea cafeaua în fiecare dimineață. Nu-i așa că și tu visezi la asta? Ei bine, de la luarea hotărârii și până la mutarea în casă nouă e cale lungă și pe drum te așteptă multe provocări. Încercăm să-ți ușurăm misiunea și îți arătăm câteva aspecte de care trebuie să ții cont neapărat.
1. Asigură-te că ești protejat de surprize neplăcute
Care este primul lucru la care se gândește oricine când are în plan să-și ridice o casă? Bugetul, desigur. El dictează aproape toate aspectele importante când vine vorba despre construcția casei. Trebuie să știi că nu sunt rare cazurile în care casele au fost ridicate doar pe jumătate, pentru că proprietarii și-au dat seama că bugetul nu le ajunge pentru a duce la bun sfârșit proiectul, așa că trebuie să te asiguri că tu nu vei păți același lucru.
Calculează totul până la cel mai mic detaliu. Îți vor trebui bani nu doar pentru teren și materiale, dar și pentru actele necesare, racordarea la gaze, curent și alte astfel de utilități. Unele cheltuieli pot fi foarte ușor de anticipat. E suficient să te uiți pe un site specializat în materiale de construcții pentru proiecte de anvergură, pentru a face un calcul în amănunt. Iată cât de ușor poți afla cât costă materialele pentru structură – de la țeava rectangulară până la ultimul kilogram de ciment.
2. Nu scăpa din vedere lucruri esențiale doar pentru că nu îți trebuie chiar acum
Foarte mulți români s-au lăsat atrași de liniștea zonelor cât mai îndepărtate de oraș. Este, într-adevăr, o plăcere să nu simți noxele mașinilor și să nu auzi claxoane, dar ai mare grijă cât de departe de oraș mergi. Nu te baza pe ideea că la un moment dat zona se va dezvolta, asigură-te că ai chiar acum drumul asfaltat, că ai energie electrică, gaze, apă, canalizare.
Chiar dacă ai în plan să te muți după o perioadă mai lungă – un an, doi – asta nu înseamnă că atunci vei avea, cu siguranță, aceste utilități. Nu risca să cheltuiești sume considerabile și în final să vezi că nu poți avea parte cu adevărat de confort din motive care nu depind de tine. Mai mult decât atât, dacă vrei tu însuți să faci racordarea la aceste utilități, trebuie să știi că te așteaptă costuri foarte mari, care ar putea egala investiția cu ridicarea casei.
3. Consultă un specialist pentru întocmirea contractului, în cazul în care lucrezi cu o firmă de construcții
Persoanele care lucrează la ridicarea casei tale sunt cele de care depinde calitatea ei. Nu încerca să faci economie lucrând cu persoane lipsite de profesionalism. Ideal este să apelezi la o firmă și, atunci când intocmiți contractul, să te consulți cu un jurist.
În contract, ai grijă să fie stipulat că ei asigură reparațiile în cazul în care apar probleme în primii ani de la construcție. Nu te baza pe faptul că este o recomandare de la un prieten și că pare o firmă de încredere, dacă oferă cu adevărat servicii de calitate, va accepta fără probleme un contract cu toate mențiunile pe care le dorești.
4. Nu începe lucrările fără să ai autorizația de construcție
Din grabă, multe persoane cumpără materialele și încep lucrările înainte să obțină autorizația de construcție, bazându-se pe faptul că este o chestiune certă și care se va rezolva în timp. Asigură-te că ai toate actele necesare pentru a da startul lucrărilor, altfel riști să pierzi investițiile.
Sursa foto: Shutterstock