Gazonul reprezintă o soluție excelentă pentru persoanele care locuiesc la casă și doresc să-și înfrumusețeze curtea. Din păcate, uneori se întâmplă să nu fie întreținut corespunzător după ce este plantat. Deseori este invocată lipsa timpului, însă, odată cu apariția unor masini de tuns iarba accesibile și performante, tunderea gazonului a devenit foarte rapidă.
O altă explicație pentru amânarea tunderii gazonului este lipsa informării. Este comună ideea că singura problemă a unui gazon netuns e de natură estetică, problemă ce poate fi remediată oricând. De fapt, gazonul tău se poate deteriora dacă nu e întreținut, iar sănătatea ta poate avea de suferit din cauza asta. Află care sunt motivele, în continuare:
- Sănătatea gazonului
Atunci când îți lași gazonul să crească prea mult, acesta se poate deteriora. Tăierea are un rol clar în sănătatea gazonului. Atunci când îl tunzi regulat, ții din scurt buruienile și combați dăunătorii. Iarna, gazonul intră în stare de inactivitate, asemănătoare cu conceptul de hibernare, căpătând o culoare maro. Ca să îl ajuți să își revină mai repede și să îi stimulezi creșterea, e important să îl tunzi în fiecare primăvara.
Pe timpul verii, tunderea frecventă a gazonului e ideală pentru sănătatea acestuia. Motivul e legat de lungimea firelor tăiate, potrivit Green Horizons. Când sunt scurte, ele se descompun rapid și acționează ca îngrășământ. Cu cât sunt mai lungi, cu atât va dura mai mult acest proces.
- Sănătatea ta
Gazonul înalt, netuns, prezintă două riscuri majore pentru sănătate: căpușele și alergiile. Capusele la oameni transmit boli infecțioase grave, precum boala Lyme sau encefalita de căpușe. Și animalele de companie sunt afectate de căpușe, dezvoltând babesioză, o boală ce poate fi fatală. Din păcate, gazonul netuns e un mediu ideal pentru căpușe, care preferă iarba înaltă, cu un nivel ridicat de umiditate. Atunci când tunzi gazonul, umiditatea de la nivelul solului scade, iar mediul nu mai este propice pentru căpușe. Înălțimea recomandată a gazonului depinde de tipul acestuia. În general, îl poți tunde atunci când ajunge la 8-10 cm.
În plus, gazonul netuns poate fi o problemă pentru persoanele cu anumite alergii. Atunci când nu tunzi gazonul o vreme, apar flori care produc cantități însemnate de polen. Prin urmare, gazonul netuns poate declanșa reacții alergice. Simptomele includ strănuturi, nas congestionat și mâncărimi în zona ochilor și a nasului.
- Aspectul gazonului
Aspectul gazonului e mult mai puțin important decât argumentul anterior, însă acesta este totuși motivul principal pentru care alegem să îl plantăm în curte. Atunci când tundem rar gazonul, acesta nu va arăta nici pe departe la fel de bine ca cel din fotografiile care ne plac atât de mult. Va fi mai rar și mai puțin verde – exact opusul față de ceea ce îți dorești de la gazonul tău.
- Starea ta de spirit
Atunci când gazonul nu a mai fost tăiat de ceva timp, nu doar aspectul peluzei are de suferit, ci și cel al casei tale. Nu este deloc plăcut să ajungi acasă și primul lucru care să-ți treacă prin minte să fie că ai uitat să tunzi gazonul. Treburile nefăcute pot fi stresante, însă aceasta nu ar trebui să se numere printre ele.
De fapt, tunderea gazonului poate fi o activitate plăcută, un motiv ca să petreci mai mult timp afară, la aer. Oricum, gazonul nu poate fi tuns pe vreme urâtă sau după ploaie, așa că sigur te vei bucura de o vreme plăcută în timp ce îl tunzi. În plus, dacă lucrezi la birou, aceasta poate fi o ocazie bună să lupți împotriva sedentarismului cu o activitate fizică de intensitate ușoară.
Sursă foto: Shutterstock