Nu trece o zi fara ca romanul de rand sa nu simta pe propria-i piele ce inseamna batjocura. Ultima: rovinieta. Desi sustin ca au bagat pe piata in decembrie nu mai putin 800.000 de roviniete, oficialii companiei nationale de drumuri nu-si pot explica de ce acestea nu se mai gasesc in benzinarii, ci doar la oficiile postale, acolo unde sunt cozi infernale.
Madalina Bugeac este o tanara soferita de 27 de ani, din Bucuresti, care, asemenea altor mii de romani in aceasta perioada, a dorit sa achizitioneze o rovinieta. A crezut ca e usor, ca va opri intr-o benzinarie si ca-si va cumpara. S-a inselat amarnic!
‘Aveam mare nevoie de rovinieta, pentru ca vreau sa plec la munte. Prima oara, am incercat la Petrom. Mi s-a spus ca nu mai au de doua saptamani. Am mers mai departe, la o statie Rompetrol. Nici aici! Am inceput sa le iau la rand pe toate celelalte. Nimic!’, a exclamat dezamagita Madalina.
A cautat la zece benzinarii
A incercat la zece benzinarii din Capitala, consumand timp, nervi si combustibil. Dupa trei ore de cautari, Madalina a aflat ca rovinietele se pot lua si de la oficiile postale. Aici avea sa dea insa peste alte cateva zeci de soferi furiosi si inca o ora de asteptare pana la mult-ravnita rovinieta. In total, patru ore.
Amenzi de pana la 1.000 de lei
Rovinieta va fi platita, de la 1 ianuarie, in functie de perioada de valabilitate, si nu dupa clasa de poluare, ca pana acum. Ea costa 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile si 28 de euro pentru un an, tarife valabile pentru posesorii de autoturisme. Principalii distribuitori autorizati de roviniete sunt Posta Romana, Petrom, Rompetrol, Mol si OMV. Soferii prinsi fara rovinieta risca amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei
Unde sunt autocolantele?
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban (foto), spune ca au fost ceva probleme la licitatia privind tiparirea rovinietelor 2008, procesul debutand tarziu, la sfarsitul lui noiembrie. ‘Am dispus astfel celor de la drumuri sa foloseasca o parte din stocul vechi de roviniete, fiind furnizate distribuitorilor – benzinarii si oficiile postale -, chiar inainte de Craciun, 800.000 de roviniete’, ne-a declarat Orban. Cu toate acestea, oficialii Petrom ne-au precizat ca doar 100 din cele 500 de benzinarii din retea mai aveau ieri roviniete, in timp ce reprezentantii Rompetrol estimau ieri ca doar 5% din statiile companiei mai dispuneau de autocolante. ‘Chiar nu inteleg unde sunt, le-am dat mai mult decat au avut nevoie. Pe 30 decembrie vom mai baga in sistem inca 300.000 de roviniete’, ne-a declarat Cristian Dinca, directorul adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro