O firma care asambleaza calculatoare trimite la munca macelari in Anglia. O alta, dupa ce a promis slujbe in Italia, si-a retras oferta si nu mai vrea sa restituie decat jumatate din comisionul pe care l-a incasat. In ultimele trei luni, 40 de firme de intermediere au tras „tepe” naivilor.
De o luna, Ministerul Muncii si-a luat mana de pe firmele private de intermediere, acestea nemaifiind obligate sa fie acreditate pentru a-si desfasura activitatea de mediere. Agentii de ocupare trebuie doar sa se inregistreze la inspectoratele teritoriale de munca. La o luna de la intrarea in vigoare a ordonantei care prevede acest lucru, doar cinci firme din Bucuresti au venit sa se inregistreze.
Muncitorii care vor sa plece in strainatate nu stiu in cine sa mai aiba incredere. O firma din Buzau promite locuri de munca in Anglia pentru macelari. Ionel A., din Bucuresti, ne spune ca a contactat aceasta firma si a fost mirat sa afle ca i se ofera un salariu foarte mare, de 13.000 lire sterline pe an. „Stiam de la ceilalti colegi care au mai plecat ca nu primeau mai mult de 700 lire pe luna. Dupa ce am citit in ziarul dumneavoastra cum sa ne ferim de firmele-fantoma, m-am dus la Registrul Comertului si am aflat ca firma in cauza are ca obiect de activitate asamblarea de calculatoare. Acum nu stiu ce sa fac, daca sa semnez sau nu contractul”. Patronul firmei ne spune ca si-a schimbat adresa si poate din aceasta cauza nu apare la Registrul Comertului, dar se jura ca are ca obiect de activitate si plasarea fortei de munca. Contractele care le ofera sunt bine platite si nu trebuie sa trezeasca suspiciunea nimanui, ne mai spune patronul care promite ca va verifica situatia la Registru.
O alta firma din Bucuresti a promis locuri de munca in Italia, pentru asistente medicale. „De anul trecut, din noiembrie, am depus actele si nici acum n-am primit viza de munca. Am platit in februarie 50 dolari evaluarea psihologica si alti 250 $ si 3 milioane lei drept comision. In contract se spunea ca ni se returneaza 150 $ in cazul in care in 6 luni firma nu obtine vizele de munca”, ne-a spus una din asistentele pacalite.
Amalia Baiu, reprezentantul firmei, ne-a spus ieri ca „banii s-au cheltuit pentru obtinerea declaratiei de valoare necesare plecarii in Italia, la munca. Pana acum nu s-a plecat din cauza ca legea migratiei fortei de munca s-a modificat de trei ori in Italia”.
„Persoanele care doresc sa plece la munca in alta tara trebuie sa fie atente ce contracte semneaza si conditiile in care se prevede restituirea comisionului. Daca persoana in cauza a semnat un astfel de contract, in care se specifica faptul ca restituirea comisionului nu va fi intreaga, atunci trebuie sa-si asume acest lucru. Daca nu a semnat, atunci poate sa se adreseze inspectoratelor teritoriale, care, in functie de caz, pot da amenzi sau pot sesiza politia. In ultimul trimestru, noi am primit peste 40 de sesizari si am dat amenzi in tot atatea cazuri”, ne-a spus Radu Gabriela, director in Inspectia muncii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News