Polițiștii din filtrele rutiere au la dispoziţie aplicaţii informatice prin care pot verifica autenticitatea adeverinţelor eliberate şi calitatea de angajat a persoanei care prezintă o astfel de adeverinţă, scrie Agerpres.
Potrivit ordonanţelor militare în vigoare, în situaţii de necesitate argumentate de activitatea lucrativă sau alte situaţii este permisă circulaţia persoanelor care pot prezenta, pe lângă declaraţia pe proprie răspundere, şi o adeverinţă de la angajator care să certifice faptul că persoana este angajată la unitatea respectivă.
Din păcate, în ciuda recomandărilor făcute pentru respectarea ordonanţelor militare şi a măsurilor dispuse pentru prevenirea infectării cu Covid-19, unii cetăţeni aleg să încalce legea, expunându-se riscurilor de natură medicală, dar şi rigorilor legislaţiei în vigoare.
Poliţiştii au constatat, în urma verificărilor adeverinţelor prezentate, peste 40 de infracţiuni de fals şi uz de fals, toate persoanele care au emis sau folosit astfel de documente fiind cercetate penal. Reamintim că este atrasă răspunderea penală atât pentru cel care utilizează o astfel de adeverinţă falsă, cât şi pentru persoana fizică sau juridică emitentă.
Prezentăm alăturat câteva situaţii înregistrate doar în ultimele zile tocmai pentru a atrage atenţia asupra acestei problematici şi a-i responsabiliza pe cei pretabili la a încălca legislaţia şi a pune în pericol propria sănătate, dar şi pe a celorlalţi.
Un echipaj de Poliţie Rutieră din cadrul Biroului Rutier Suceava a depistat un bărbat de 37 de ani, din oraşul Gura Humorului, care conducea o autoutilitară.
Cel în cauză a prezentat un înscris intitulat ,,adeverinţă angajator”, din cuprinsul căruia rezultă că este angajat al unei societăţi comerciale, iar deplasarea sa între domiciliu şi locul de muncă este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.
S-a procedat la efectuarea de verificări, constatându-se că bărbatul nu este angajat al societăţii respective. În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
Pe 30 aprilie, în jurul orei 10.30, o patrulă de poliţie a identificat într-o staţie de autobuz un bărbat de 29 de ani, din municipiul Suceava, care a prezentat o adeverinţă de la angajator, de la o societate comercială fără ca acesta să figureze ca angajat.
Adeverinţa de la angajator era semnată şi ştampilată pentru perioada 15.04.2020-31.12.2020, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că acesta nu figurează ca angajat la societatea respectivă.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de „fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi „uz de fals”.
De asemenea, bărbatul de 29 de ani a fost sancţionat conform O.U.G. nr. 1/1999.
La un filtru al poliției, organizat la ieşirea din satul Luncuşoara, comuna Udeşti, s-a procedat la verificarea unei autoutilitare care se deplasa pe direcţia Suceava-Udeşti. Cu ocazia controlului s-a constatat că autoutilitara cu care se transporta cantitatea de 12,24 mc material lemnos (cherestea tip brad şi grindă tip brad), conform avizului emis la data de 29.04.2020, era condusă de un bărbat de 57 de ani, din comuna Valea Moldovei.
Pentru justificarea deplasării pe timpul situaţiei de urgenţă, bărbatul a prezentat o adeverinţă eliberată de o societate comercială cu profil material lemnos.
Procedându-se la verificări, s-a constatat că bărbatul nu figurează ca angajat al societăţii, întocmindu-i-se dosar penal privind infracţiunea de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
La 29.04.2020, ora 7.00, poliţiştii din Şcheia, în timp ce se aflau în punctul fix de la ieşirea din satul Mihoveni, Şcheia către comuna Costîna, au oprit pentru control un autoturism în care au fost identificate 3 persoane din comuna Todireşti, care au prezentat adeverinţe de la angajator.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că unul dintre bărbaţi, de 43 de ani, nu figura ca angajat al societăţii emitente, aşa cum rezulta din adeverinţa de angajator.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
La 27.04.2020, orele 18.54, poliţiştii SPR 8 Adâncata au fost sesizaţi cu privire la faptul că la punctul fix DC 59 Feteşti a fost identificat în trafic un autoturism al cărui conducător a prezentat „adeverinţă de angajator” falsă.
Din conţinutul procesului-verbal de constatare reiese faptul că agenţii din cadrul punctului fix au oprit la ora 18.54 pentru control un autoturism care circula pe DC 59 Feteşti şi au legitimat conducătorul auto de 21 de ani din com. Hânţeşti.
La control, acesta a prezentat o „adeverinţă de la angajator”, din care reiese faptul că este angajat în cadrul unui service auto, dar în urma verificărilor a rezultat că acesta nu figurează ca salariat al societăţii.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi „uz de fals”, cauza urmând a fi soluţionată de către SPR 8 Adâncata.
La 26.04.2020, ora 11.30, doi poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Fălticeni, aflându-se în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu pe Bulevardul Revoluţiei din municipiul Fălticeni, au identificat în trafic autoturismul condus de un bărbat de 33 de ani, localnic.
Conducătorul auto a prezentat un document denumit „adeverinţă de la angajator”, emis de administratorul unei societăţi de taximetrie din Fălticeni.
În urma verificărilor a reieşit faptul că Vîjîilă Gavril este angajat al societăţii abia din data de 13.04.2020, iar adeverinţa prezentată de acesta este întocmită în fals încă din data de din 01.04.2020.
Şoferul a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor OM 3/2020.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi „uz de fals”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro