Ati luat vreodata in calcul varianta de a va face nunta peste granita? Nu vorbim de tari exotice, departe de Romania, unde costurile sunt exorbitante, ci foarte aproape de noi. In Bulgaria, la Ruse. Ei bine, aici, la doar 5 km de Giurgiu, peste Dunare, tot mai multi romani vin sa-si faca petrecerea de nunta in restaurante bulgaresti, care, in cele mai multe cazuri, sunt mult mai ieftine ca la noi, iar servirea nu lasa de dorit.
In timp ce in Bucuresti meniul pentru o persoana la o nunta variaza intre 60 si 100 de euro, la un restaurant de 3 stele, iar la Giurgiu e de circa 30 de euro (fara bautura), la Ruse acesta costa intre 40 si 50 de euro, la un restaurant de 4 stele. Ca atare, tot mai multi romani aleg sa faca petrecerea de nunta in tara vecina.
Restaurantele arata foarte bine, iar servirea este impecabila. Mai mult, masa e una bogata: ‘Cel mai cautat meniu e cel cu fructe de mare, rulouri cu sunca, mozzarella, castraveti, rosii, masline, un fel de salata ? la ruse, si file de somon afumat. Acesta este doar antreul. Ulterior se serveste meniul clasic. Friptura, apoi peste, dar si specialitati bulgaresti. Si, bineinteles, tortul de nunta’, ne-a declarat Violeta Mihailova, bucatarul-sef al restaurantului ‘Danube Plaza’, din centrul orasului. Se mai adauga fructele, o sticla de vin de persoana, dar si bauturile-aperitiv. Totul pentru 40-50 de euro de persoana. ‘Am organizat foarte multe nunti pentru romani. Cei mai multi vin din Giurgiu cu autocarele, si fac doar 20 de minute pana aici. Majoritatea isi aduc orchestre de lautari romani. Cea mai mare nunta de romani am avut-o in septembrie. Atunci au fost 250 de persoane’, ne-a spus Evgeny Peev, managerul asistent al localului.
La un alt restaurant din Ruse, patronul ne arata ca are meniul si in limba romana (foto dreapta). Preturile sunt mai mici ca in Romania (1 leva = 2 lei)
In Giurgiu, 100 de lei fara bautura si fara tort
Cine doreste o nunta in vreunul din restaurantele romanesti din Giurgiu trebuie sa scoata din buzunar pentru un meniu circa 100 de lei, fara a pune la socoteala bautura, sampania si tortul. ‘Avem ocupate toate lunile de vara pana in toamna. Gasiti in schimb pe 31, in ultima sambata din mai’, ne-a spus Marin Vasile, de la ‘Andalex’, un restaurant in Giurgiu. Aici pretul unui meniu traditional romanesc, cu sarmalute si friptura, costa 105 lei. La ‘Miorita’, in schimb, daca vrei sa faci nunta, ai liber numai pe 19 iulie, si tacamul porneste de la 70 de lei. ‘Gustari reci, file de porc cu cartofi la cuptor, piept de pui si cartofi prajiti, precum si carnaciori cu salata. Fara tort, sampanie si bautura’, a explicat Serban Tanase, sef de sala.