Cei peste 400 de suspecţi care ar fi luat bani de la gruparea lui Ilan Șor, fraudând alegerile din Republica Moldova, sunt anchetaţi de Centrul Naţional Anticorupţie.

Potrivit poliției, majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu.  

Ar fi vorba despre utilizatori conectați la un sistem prin intermediul căruia au primit bani printr-o bancă din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.

În schimbul banilor, garantau votul pentru un anumit candidat la prezidențiale și pentru opțiunea „Nu” la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Doar în luna septembrie, aproape 15 milioane de dolari ar fi fost transferate din Federaţia Rusă pentru a determina alegatorii sa voteze „Nu” la referendumul privind aderarea la UE, precum si un anumit candidat la prezidenţiale.

Maia Sandu: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Oamenii legii au precizat că se concentrează în continuare pe verificarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii.

Conform legii, cei care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de la plata amenzilor.

Președinta în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că autorităţile de la Chișinău au informaţii şi probe despre scopul unei „grupări criminale” de a cumpăra 300.000 de voturi.

„Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a denunțat Maia Sandu, referindu-se cel mai probabil la oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția din Republica Moldova.

Un sistem fără precedent de manipulare a votului dirijat dinspre Rusia a fost descoperit cu câteva săptămâni înainte de organizarea alegerilor.

Circa 130.000 de oameni au fost plătiți să voteze împotriva referendumului și pentru candidatul preferat al Rusiei, care urma să fie anunțat cu o zi înainte de alegeri.

Urmărește-ne pe Google News