Pentru această investigație, cercetătorii conduși de Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, în Polonia, s-au bazat pe datele din 17 studii anterioare, la care au participat 226.889 de persoane, care au fost urmărite în medie timp de șapte ani, pentru a evalua impactul asupra sănătății al diferitelor numere de pași zilnici.

Studiul, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, a sugerat că mersul pe jos cu cel puțin 3.967 de pași pe zi a început să reducă riscul de a muri din orice cauză, în timp ce 2.337 de pași pe zi au redus riscul de moarte din cauza bolilor cardiovasculare.

Peste aceste praguri, fiecare creștere de 1.000 de pași pe zi a fost asociată cu o reducere de 15% a riscului de a muri din orice cauză, în timp ce o creștere de 500 de pași pe zi a fost asociată cu o reducere de 7% a riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

„Studiul nostru confirmă faptul că, cu cât mergeți mai mult pe jos, cu atât mai bine. Am constatat că acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei, indiferent de vârstă și indiferent dacă locuiți într-o regiune temperată, subtropicală sau subpolară a lumii, sau într-o regiune cu un amestec de climă”, a declarat Banach.

Pentru grupurile de vârstă mai tinere, cea mai accentuată îmbunătățire a sănătății a fost observată la persoanele care făceau între 7.000 și 13.000 de pași zilnic, în timp ce pentru cei cu vârsta de 60 de ani și peste, aceasta a fost între 6.000 și 10.000 de pași.

Echipa a evaluat, de asemenea, impactul mersului pe jos până la 20.000 de pași pe zi – echivalentul mersului pe jos de 14-16 kilometri pentru o persoană obișnuită – și a constatat că beneficiile pentru sănătate au continuat să crească.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea fizică insuficientă este în prezent a patra cea mai frecventă cauză de deces în lume, cu 3,2 milioane de decese pe an atribuite acesteia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News