Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 44 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 41 de pacienți.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total, 6 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Ultimele două cazuri de variola maimuței au fost anunțate de Ministerul Sănătății pe 26 septembrie.

Primul caz de variola maimuței a fost înregistrat în România pe 13 iunie, la un pacient în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost internat în spital pentru îngrijiri. 

Calea de transmitere sexuală este una dintre cele mai importante pentru propagarea bolii, iar evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute „este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii”, a explicat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în luna iunie.

Vezi evoluția de până acum a cazurilor de variola maimuței.

Pe 15 septembrie au sosit primele doze de vaccin împotriva variolei maimuței.

Vaccinul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei.

Autoritățile au precizat că aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la solicitarea acestora, atunci când situaţia o impune.

„Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile”, a transmis atunci Ministerul Sănătății. De asemenea, pentru finalizarea imunizării de bază, este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 de zile.

Urmărește-ne pe Google News