Potrivit medicului militar, numărul intervenţiilor chirurgicale a fost mai mic în 2017, comparativ cu cel realizat în anul anterior, din cauza scăderii semnificative a donatorilor în moarte cerebrală, din Romania.
”Cele mai frecvente boli oculare, pentru care s-a efectuat intervențiile de transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasă (12 cazuri) şi afectiuni ale corneenei de etiologie infecţioasă (10 cazuri). Alte afecţiuni tratate sunt: rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cause şi keratoconusul”, explică medicul oftalmolog.
Potrivit medicului, grefele au fost prelevate de la spitale aflate în Programul naţional de transplant de organe, țesuturi şi celule de origine umană.
”Cei mai mulţi donatori (13) provin de la spitalele din capitală, restul fiind din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (6) şi de la Spitalele Judeţene de Urgenţă din Baia Mare, Deva şi Miercurea Ciuc.
Începand cu anul 2017, pacienţii sunt introduşi în Registrul Naţional de Transplant, numărul total al acestora ajungând, în prezent, la 132”, mai spune maior doctor Laura Macovei.
Din păcate, timpul de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale nu poate fi anticipat, din cauza scăderii neaşteptată şi semnificativă a numărului de donatori, mai spune medicul militar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro