45 de organizații pentru drepturile omului și egalitate de gen, ONG-uri pentru buna guvernare și sindicate le-au cerut Parlamentului și Guvernului într-o scrisoare deschisă, trimisă pe 17 ianuarie, să ratifice anul acesta Convenția Organizației Internaționale a Muncii pentru eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii.
„Convenția OIM nr. 190, împreună cu Recomandarea OIM nr. 206, prevede măsuri clare și eficiente în acest sens – măsuri pe care România le-a agreat încă din 2019. E timpul ca aceste măsuri să devină obligatorii și să fie implementate la nivel național”, se arată în scrisoarea deschisă.
Printre cei care au semnat scrisoarea sunt Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.,, ActiveWatch, Asociația ANAIS, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Funky Citizens și Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”.
România a votat pentru adoptarea Convenției, dar nu a ratificat-o
România a votat în 2019 pentru adoptarea Convenției OIM nr.190 pentru eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii și a Recomandării nr. 206 care o însoțește.
România nu a ratificat însă Convenția, ceea ce înseamnă că prevederile sale nu sunt aplicabile încă în țară.
„Pentru mulți lucrători și lucrătoare, reclamarea hărțuirii înseamnă mai mult decât apărarea drepturilor și demnității individuale; înseamnă demascarea practicilor de plată ilegale, a condițiilor de muncă abuzive sau a corupției. Neacceptarea hărțuirii e taxată, de foarte multe ori, foarte scump, chiar cu prețul pierderii locului de muncă și a sănătății lucrătorilor”, susțin organizațiile semnatare.
Alte țări din Uniunea Europeană, precum Grecia, Italia și Spania, au ratificat-o deja.
România a fost recent condamnată la CEDO în primul caz al Curții Europene cu privire la hărțuirea sexuală la locul de muncă. Libertatea a scris despre acest caz.
Vezi şi cum poți să înfiinţezi un ONG!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro