Ma numesc P. Valentina, am 30 de ani si sunt mamica unui baietel de 11 ani, elev in clasa a IV-a. Cu patru ani in urma, am divortat si-mi cresc copilul mai mult singura (ma mai ajuta tatal copilului), dar nu avem locuinta si stam cu chirie intr-o vila nationalizata. Persoana care ne-a inchiriat apartamentul este la randu-i chirias la ICRAL. In timp ce noua ne cere 60 de dolari lunar si sa platim tot restul cheltuielilor casei, el plateste la stat cel mult 300.000 lei. Vreau sa aflu pe aceasta cale daca cel care ne-a inchiriat aceasta locuinta are dreptul sa imi ceara o suma asa de mare, avand in vedere ca este el insusi chirias?
Mai nou, si-a cumparat un apartament cu credit prin banca. In aceste conditii, mai poate sa beneficieze de locuinta de la stat? Cum pot sa intru in posesia contractului de inchiriere (si sa nu platesc cei 4.500 de dolari pe care mi i-a cerut pentru a-mi preda contractul de inchiriere)?
Prin aceasta scrisoare va rog sa ma indrumati unde sa merg si ce pot sa fac pentru a nu ajunge cu copilul in strada.
Venitul din care trebuie sa ne descurcam este foarte mic si din pacate insuficient pentru a achizitiona o locuinta. Am un salariu de trei milioane, iar chiria si celelalte cheltuieli ajung la 3,2 milioane lei. Va rog din suflet, ajutati-ma! Nu cer pomana, nu cer ajutor material. Sper doar sa ma ajute cineva sa-mi gasesc o locuinta cu o chirie mai mica. Vreau, ca orice mama, sa-i ofer copilului un trai decent, sa-l pot trimite la scoala imbracat si incaltat si sa-i ofer macar doua mese pe zi.
Simt ca nu mai am putere sa lupt cu viata asta nedreapta. Cel care ne-a inchiriat aceste camere a avut posibilitatea si norocul sa-si poata cumpara o locuinta.
Valentina P.,
Bucuresti
Raspuns
Directorul Serviciului vanzari locuinte al Administratiei Fondului Imobiliar, Mihai Enachescu sustine ca nu este legal ca o persoana chiriasa la stat sa subinchirieze apartamentul respectiv. „Chiria pe care statul o percepe pentru aceste locuinte este subventionata, deci, ca atare, nu este normal sa fie subinchiriate. Primaria nu-si da acordul pentru astfel de contracte. In al doilea rand, in cazul in care chiriasul respectiv devine proprietarul altei locuinte, pierde dreptul la spatiul inchiriat de la primarie”, ne-a explicat reprezentantul AFI.
Enachescu sustine ca nu exista notiunea de preluare a unui contract de inchiriere de la o persoana chiriasa la stat. Deci, chiar daca ati avea suma respectiva, demersul nu este posibil.