Dosarul penal a fost constituit anul trecut, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.
Din cercetări a reieşit că, începând cu 2019, mai multe persoane, din municipiu şi din judeţele limitrofe, care doreau să se pensioneze, dar nu aveau vechimea necesară, „ar fi solicitat şi ar fi obţinut pensie publică, în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap falsificate, invocând o prevedere legală ce oferă facilitatea pensionării anticipate persoanelor cu handicap”, transmite Poliţia Română.
Acele persoane ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând bugetul asigurărilor de stat.
Până în prezent, au fost identificate peste 60 de persoane care beneficiază, fără drept, de pensie publică de stat, valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului asigurărilor de stat fiind de peste 4,8 milioane de lei.
În urma percheziţiilor de azi, au fost ridicate documente, instrumente folosite la falsificarea documentelor, sume de bani în lei şi valută, telefoane mobile, precum şi medii de stocare a datelor.
65 de persoane vizate urmează să fie duse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, pentru continuarea cercetărilor.
Foto cu caracter ilustrativ