Numărul rușilor care cred că luptele merg bine este în scădere

Circa jumătate dintre respondenți, 47%, consideră că „operațiunea specială” a cauzat mai mult rău, justificând acest lucru prin pierderi de vieți omenești, pierderi militare și cheltuieli mari pentru apărarea aeriană. 

De asemenea, de-a lungul anului, ponderea celor care au încredere în beneficiile așa-numitei „operațiuni militare speciale” lansate de Vladimir Putin (revenirea teritoriilor, protecția populației de limbă rusă din Donbas și întărirea poziției internaționale a Rusiei) a scăzut cu zece puncte, de la 38 la 28%.

Numărul rușilor care cred că luptele merg bine este, de asemenea, în scădere. În februarie, procentul era de 70%, acum a scăzut cu zece puncte.

Nivelul de sprijin pentru acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina rămâne constant ridicat – 76% (46% susțin cu siguranță și 30% susțin mai degrabă). 

54% sunt în favoarea negocierilor de pace

Dacă în august 2024, pe fundalul atacului ucrainean asupra regiunii Kursk, ponderea susținătorilor negocierilor de pace a scăzut (de la 58% în iulie 2024, la 50%), în septembrie, numărul acestora a crescut ușor din nou, la 54%.

Sondajul integral rusesc a fost realizat în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2024, utilizând un eșantion reprezentativ, integral rusesc, al populației urbane și rurale, de 1.606 persoane, cu vârsta de 18 ani și peste în 137 de așezări, 50 de entități constitutive ale Federației Ruse. Studiul este realizat la domiciliul respondentului folosind interviuri personale.

Din 2016, think tank-ul neguvernamental al lui Iuri Levada, care efectuează, în mod regulat, cercetări sociologice și de marketing, a fost desemnat „agent străin” de către autoritățile ruse.

Rrezultatele sondajelor Centrului Levada diferă foarte mult de rezultatele anchetelor efectuate de serviciile sociologice de stat.

Peste jumătate dintre ruși, împotriva utilizării armelor nucleare

La începutul lunii iulie, pe fondul anunțului privind schimbările în doctrina nucleară a Rusiei, Centrul Levada a publicat rezultatele unui sondaj conform căruia mai mult de o treime dintre ruși ar fi de acord cu un atac nuclear asupra Ucrainei.

Dintre aceștia, 10% dintre respondenți l-ar susține „cu siguranță”, iar 24% au considerat astfel de acțiuni „mai degrabă adecvate”. 52% dintre respondenți au fost împotriva utilizării armelor nucleare.

Urmărește-ne pe Google News