5 cele mai mari greșeli pe care le poți face când îți negociezi salariul
- Nu stăpânește cifrele
Una dintre greșelile pe care mulți angajați le fac în fața unei astfel de discuții este să nu cunoască exact cât plătește un angajator pentru ei. Nu trebuie să te gândești doar la cât iei în mână, ci și la impozitele pe care angajatorul trebuie să le achite către stat. Având toate aceste date, vei ajunge să cunoști mai bine cât semnifică de fapt fiecare creștere salarială și cum poți găsi argumente pentru a obține mai mulți bani.
- Nu gândești în perspectivă
E normal să te gândești mereu la banii pe care îi iei în mână, însă ia de fiecare dată în calcul și posibilitatea de a obține beneficii care sunt deduse de impozite de către stat. Ca o strategie din care tu vei avea de câștigat, poți renunța la o parte din mărirea de salariu pe care o ceri, profitând de avantajele unei pensii private, unde există o scutire a impozitului pe venit pentru un plafon maxim de contribuție lunară. Poți lua în calcul și alte beneficii, precum preluarea abonamentului la telefon de către firmă, tichetele de masă, care sunt scutite de la impozite sau chiar posibilitatea ca firma să plătească benzina pentru deplasarea ta la muncă, în fiecare lună. În final, sunt bani pe care oricum i-ai fi cheltuit tu, iar prin preluarea acestor cheltuieli de către angajator, tu rămâi cu o sumă în plus în cont, iar firma beneficiază de unele scutiri de taxe.
- Nu studiezi piața
În teorie, toate salariile sunt confidențiale, însă în practică acest lucru s-a dovedit de multe ori a nu fi tocmai exact. Există posibilitatea să te documentezi în privința salariilor din piață în domeniul tău, atât pentru cei care sunt juniori, dar și pentru cei care au mai mulți ani de experiență. Doar având aceste date vei putea ști exact cum să te raportezi într-o discuție despre o mărire salarială. În mod clar, angajatorul știe foarte bine care este situația salariilor pe piață și chiar dacă va încerca să opună puțină rezistență, atâta timp cât argumentele tale sunt solide, nu te poate refuza.
- Rotunjești toate sumele
Un semn solid că știi exact ce vrei și care este suma de bani care ar putea acoperi toate nevoile tale este capacitatea de a răspunde cu o sumă exactă atunci când angajatorul va întreba la ce salariu te-ai gândit. Asigură-ți, desigur, o marjă de negociere, dar mergi mereu pe praguri fixe, fără să rotunjești de dragul de a fi o sumă rotundă. Vei arăta astfel stăpânire de sine și multă luciditate.
- Nu profiți de slăbiciunile firmei
Sună foarte dur, dar în realitate nu este chiar așa. Dacă firma a pierdut mulți angajați de bază care au plecat pe salarii mai bune, este momentul să profiți de acest argument și să te poziționezi cu fermitate în această direcție. O firmă serioasă nu își va permite să piardă o echipă întreagă și va căuta mereu să păstreze un echilibru, iar acest echilibru vine de multe ori prin creșteri salariale.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Iakov Filimonov