SUMAR:
- Jocul Balena Albastră | IGPR va demara o campanie de informare în rândul copiilor și tinerilor
- Ce este jocul Balena Albastră și cum se joacă el
Linia verde antisuicid din România poate fi apelată la 0800 801 200.
UPDATE 20.25. Polițiștii au audiat cadrele didactice și urmează să audieze și părinții copiilor implicați astăzi în incident. Elevii urmează să discute și cu un psiholog de la spital.
UPDATE 18.20. Poliţia din Republica Moldova a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate, relatează Publika.md. În Chișinău, doi tineri au murit deja din cauza acestei provocari.
UPDATE 17.20. ”Copiii au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie şi rămân sub supraveghere. Prognosticul este rezervat pentru că nu putem să ştim cât a fost acea lipsă de oxigen, noi sperăm să fie bine, să nu apară nicio complicaţie, dar nu avem de unde să ştim care este evoluţia la aceşti copii.”, a declarat pentru Mediafax dr. Tamara Solange Roşu, medic şef UPU Spitalul de Copii „Sf. Maria”.
UPDATE 15.45. Autoritățile au demarat o anchetă după ce cinci copii de clasa a VI-a de la Școala Veronica Micle au ajuns la spital în stare gravă pentru că au jucat un joc extrem de periculos, similar „balenei albastre” din Rusia.
UPDATE 15.30. Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că va demare o campanie de informare în rândul copiilor și tinerilor cu privire a pericolele la care se expun în cazul jocului Balena Neagră.
„O echipă de polițiști s-a deplasat la fața locului pentru a face verificări. Vrem să stabilim cum s-au întâmplat lucrurile, dacă este cineva vinovat”, a declarat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, citat de Agerpres.
O altă anchetă a fost demarată și de reprezentanții de la Direcția pentru Protecția Copilului și Asistență Socială, deoarece unul din cei cinci copii provine de la unul din centrele de plasament din Iași.
UPDATE 15:25. Echipajele medicale au aflat că a fost vorba despre un joc colectiv prin care copiii își țineau respirația, își încrucișau mâinile în formă de X pe piept, iar alt copil îi strângea, presând tot pe piept.
UPDATE 13:50. Potrivit Ziarului de Iași, incidentul s-a petrecut la școala gimnazială Veronica Micle din Bucium. Elevii au leșinat, iar în cădere s-au lovit. Două fete au fost găsite în clasă, iar alte două, în baie.
”Cinci adolescenți și-au pierdut starea de conștiență după un joc jucat în pauză. Două echipaje SMURD i-au preluat și i-au transferat în unitatea de Primiri-Urgențe. Erau conștienți când au ajuns. Unii dintre ei, căzând din picioare, au suferit și traumatisme cranio-cerebrale minore”, a declarat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, pentru sursa citată.
Starea celor cinci copii este stabilă.
Cinci copii, elevi de clasa a VI-a (patru fete și un băiat) s-au sufocat în timp ce jucau „Balena Albastră”. Ei își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile – aceasta fiind una dintre probele jocului.
Cel care a sunat la 112 a fost profesorul de sport, după ce a fost alertat de alți elevi.
Copiii au fost transportați de urgență la spital. Conducerea unității de învățământ a organizat rapid un consiliu.
Jocul Balena Albastră a făcut două victime și în Chișinău. Săptămâna trecută, doi tineri s-au aruncat de pe o clădire cu 17 etaje, iar apropiații acestora spun că cei doi practicau periculosul joc.
Cum se joacă Balena Albastră
Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au impun implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă.
Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras #F58. Iar alte sarcini ulterioare îți cer să realizezi o balenă. Apoi Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele și tot felul dealte înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte.
De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă.
Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. Atunci când te înscrii intri sub tutela unui administrator care te îndrumă prin sarcinile pe care le vei avea și te va ajuta să îți duci la îndeplinire „obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului pentru că nu ești legat de mâini și de picioare și forțat să realizezi acele acțiuni asupra ta, dar jocul nu îți oferă prea multe opțiuni. Administratorul îți amintește constant că odată ce ai început jocul nu mai ai posibilitatea de scăpare, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, aceștia recurg la amenințări asupra jucătorului și a familiei acestuia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro