Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar şi doi jurnalişti au ajuns la spital, după ce au fost atacaţi, joi seara, în zona Vatra Dornei din județul Suceava, de un grup de 20 de persoane, chiar în timp ce filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.
Reprezentanții IPJ Suceava au transmis că, vineri dimineața, la sediul poliției sunt audiate cinci persoane implicate în incident.
„Sper să nu greșesc, printre persoanele care se află la audieri sunt și persoanele care au aceste calități, pe care le-ați spus dumneavoastră”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, întrebat la Digi24 dacă printre persoanele audiate se află și proprietarul pădurii și șeful ocolului silvic.
Direcția Silvică Suceava a transmis ulterior prin intermediul unui comunicat de presă că „niciun angajat al Direcției Silvice Suceava nu a fost implicat în acest incident petrecut pe raza ocolului silvic privat”. Totodată instituția a mai precizat că nu administrează suprafața de pădure unde s-a produs incidentul.
De asemenea, acesta a mai precizat că victimele nu au depus o plângere prealabilă până în acest moment. La câteva ore de la incident, activistul Tiberiu Boșutar a evitat să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia și unde stă. „Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița”, a spus Boșutar.
Reprezentantul IPJ Suceava a mai precizat că este necesar ca victimele să depună plângere pentru ca ancheta să poată parcurge paşii procedurali. De asemenea, încă de joi seara reprezentanții Poliției Române au transmis pentru ziarul Libertatea că a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunile de loviri și alte violențe, dar și distrugere. Persoanele vătămate au la dispoziție 90 de zile pentru a depune plângere.
Poliția Suceava, noi detalii despre incident
Potrivit unei noi informări a polițiștilor suceveni, incidentul a fost semnalat la 112 de una dintre victime care a spus că sunt patru persoane atacate de mai mulți indivizi.
Aceștia au mai transmis că victimele au fost găsite în jumătate de oră de la apelul de urgență. Activistul de mediu și cei doi jurnaliști au fost duși la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei. Alături de ei ami era și un localnic, care nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Polițiștii din cadrul Biroului Delicte Silvice efectuează verificări în fondul forestier, pentru verificarea unor aspecte privind activități ilicite în domeniul silvic.
IPJ Suceava:
Garda Forestieră Suceava face verificări
Între timp, Garda Forestieră Suceava, instituție aflată în subordinea Ministeriului Mediului, a transmis, vineri, că în urma acestui incident a demarat de la primele ore ale dimineții „verificări împreună cu organele de cercetare penală în fondul forestier care a făcut obiectul sesizării”, se arată în comunicatul transmis de instituție, potrivit ziarului Suceavalive.
„Garda Forestieră Suceava condamnă orice act de violență fizică sau verbală asupra oricărei persoane care sesizează abateri de la respectarea regimului silvic.După finalizarea verificărilor, Garda Forestieră Suceava va comunica rezultatele constatărilor privind respectarea regimului silvic”, mai precizează sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro