2. Nu fac exercitii zilnic.
Exercitiile aerobice (sau mers pe jos, jogging, inot, bicicleta, dans aerobic) se fac zilnic, de preferat dimineata, intre 30 si 60 de minute. Exercitiile aerobice maresc nivelul hormonilor care ajuta la arderea unei cantitati mai mari de grasimi si regleaza metabolismul. Daca faci exercitii doar de doua ori pe saptamana, nu ajuta la nimic, trebuie sa te pui pe treaba zilnic.
3. Nu se antreneaza ridicand greutati.
Trebuie sa-ti pui muschii in forma ridicand greutati de trei ori pe saptamana, deoarece asta va provoca arderea mai multor calorii. Exercitiile de genul asta trebuie facute chiar la sfarsitul sedintei de aerobic, in asa fel incat muschii sa fie incalziti si supli si mai putin expusi la accidente.
4. Se asteapta sa slabeasca brusc.
Trebuie sa faci in mod constant tot ceea ce este necesar pentru a slabi, in asa fel incat sa-ti creezi un stil de viata sanatos, pe care sa il pastrezi si dupa ce ai slabit. Asta nu se va intampla repede, dar se va intampla daca perseverezi. Foarte multi oameni renunta dupa cateva saptamani, poate chiar cand sunt pe punctul de a face cu adevarat progrese.
5. Fac exercitii cu intensitate scazuta ca sa arda mai multe grasimi.
Oamenii cred ca vor slabi daca reusesc prin exercitii sa arda grasimi. Acesta este un mit si iata de unde a pornit. Organismul uman „arde” intotdeauna un amestec de carbohidrati si grasimi pentru a-si extrage energia de care are nevoie pentru a functiona. In timp ce facem exercitii de o intensitate mai scazuta, acest amestec contine mai multe grasimi, iar cineva a tras concluzia ca exercitiul de intensitate scazuta este cel mai potrivit pentru a arde cele mai multe grasimi. Fals! Nu are importanta daca arzi mai multe grasimi sau mai multi carbohidrati, pentru ca ambele provin din acelasi depozit de calorii. Important este sa arzi calorii. Cele mai recomandate sunt exercitiile de intensitate medie. Acestea determina organismul sa elibereze endorfine si adrenalina. De unde stii insa care e intensitatea la care lucrezi? Ei bine, inima e „vitezometrul” corpului tau si un excelent indicator al intensitatii exercitiilor. Iata cum poti determina ritmul pe care ar trebui sa il aiba inima ta in timpul unor exercitii de intensitate medie. Mai intai trebuie sa-ti determini pulsul maxim (Pmax), scazand varsta pe care o ai din 220. Apoi iti determini pulsul minim, pe care il ai atunci cand te odihnesti (Pmin), masurandu-l dimineata, imediat ce te trezesti, inainte de a te da jos din pat. Apoi determini limita superioara si inferioara intre care trebuie sa se incadreze ritmul tau cardiac in timpul unor activitati cu un nivel mediu de solicitare, dupa formulele:
(Pmax – Pmin) X 0,6 + Pmin = limita inferioara
(Pmax – Pmin) X 0,8 + Pmin = limita superioara
De exemplu, daca ai 40 de ani si pulsul nimim de 60, ritmul tau cardiac trebuie sa se incadreze intre 220 – 40 = 180 (Pmax)
(180 – 60) X 0,6 + 60 = 120 X 0,6 + 60 = 72 + 60 = 132 – limita inferioara si
(180 – 60) X 0,8 + 60 = 120 X 0,8 + 60 = 96 + 60 = 156 – limita superioara..