5 greșeli de evitat când îți renovezi bucătăria:
- Nu pornești de unde trebuie
Primul pas în renovarea bucătăriei este golirea ei de mobilier, curățarea pereților de plăcile vechi de faianță și glet, dar și a pardoselii de gresia de care vrei să scapi. Planul tău de renovare trebuie să înceapă mereu de jos în sus, plecând de la podea și îndreptându-te spre sursele de lumină din tavan. Atunci când vei pune noile plăci de gresie în bucătărie, asigură-te de fiecare dată că prima placă pleacă din ușă, dinspre spațiile vizibile și nu invers. Există riscul să te trezești altfel că ultima placă, chiar cea de întâmpinare, să fie incompletă, din cauză că altfel nu încăpea. E o greșeală de începător, însă una care se produce destul de frecvent, mai ales din cauza lipsei de atenție.
- Materialele sunt nepotrivite planurilor tale
În locuința ta se gătește foarte des, există mult condens în bucătărie, iar suprafețele sunt mereu supuse riscului de a fi zgâriate, înțepate, pătate sau afectate? Atunci evită greșeala de a merge pe materiale sensibile, care nu pot fi reparate din mers. Poți merge pe lemn MDF lucios, care are avantajul de a avea o duritate mai mare, comparabilă cu cea a lemnului masiv și se poate revopsi în cazul în care a fost deteriorat. În plus, datorită aspectului lucios, acesta va aduce mai multă luminozitate încăperii.
- Surse insuficiente de lumină
Și pentru că vorbim despre lumina din bucătăriei, o greșeală de evitat este nerespectarea celor trei surse de lumină de care vei avea nevoie în această încăpere: lumina de ambient, lumina de lucru și lumina de accent. Lumina de lucru te va ajuta să vezi mai bine atunci când gătești și trebuie să toci legume, spre exemplu. Trebuie plasată chiar în zona blatului de lucru din bucătărie. Lumina ambientală va fi mereu lumina de deasupra capului, iar cea de accent va fi cea din jurul unei insule din bucătărie, dacă spațiul este dotat cu așa ceva.
- Nu ești realistă cu spațiile de depozitare
Vrei multe spații de depozitare sau puține? Vrei spații deschise, tip raft, sau tip dulap, cu uși? Dacă nu ești realistă cu spațiile de depozitare și alegi multe rafturi deschise, s-ar putea să te trezești că bucătăria este mereu dezordonată, din cauză că niciodată nu ai răbdare să pui totul la locul său. Poate că vorbim aici mai mult despre o problema estetică, însă va conta enorm pe termen lung, mai ales atunci când vei observa că te deranjează.
- Nu gândești pe termen lung
Din cauza costurilor destul de mari, o renovare trebuie gândită mereu pe termen lung. Una dintre greșelile mari de evitat este de a nu calcula exact care sunt electrocasnicele mari de care vei avea nevoie pe viitor. Ultimul lucru de care ai nevoie, după ce ai pus gresia și faianța, ai montat mobilierul și totul este la locul său, e să te trezești că ai mai vrea să montezi un spălător de vase. Modificările de ultim moment te vor costa foarte mult și puteau fi foarte ușor evitate, dacă ți-ai fi făcut un plan cu mai multă atenție de la bun început. Nu uita, când renovezi orice parte din casă, construiește-o ca să-ți fie utilă și peste 15 ani, nu doar pentru nevoile pe care crezi că le vei avea în doi, trei ani.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: alabn