5 greșeli financiare pe care riști să le faci când renunți la job pentru antreprenoriat:
- Îți pui un salariu prea mare
Odată ce ai devenit propriul tău șef, poți trăi cu senzația că ceea ce produci, în mod automat vei putea să cheltuiești în beneficiu personal, ca să-ți asiguri un standard de viață pe nivelul așteptărilor tale. Aceasta este una dintre marile greșeli care te pot pune în situația de a-ți închide afacerea mult mai repede decât te-ai fi așteptat vreodată. Cea mai importantă regulă de respectat în prima fază a afacerii tale este stabilirea unui venit lunar care să-ți asigure strictul necesar, iar restul banilor să fie reinvestiți în dezvoltarea businessului și asigurarea că poți desfășura activitatea la un nivel cât mai ridicat.
- Nu ești la curent cu ultimele modificări fiscale
În mod cert vei avea nevoie de un contabil odată cu noua ta firmă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii la curent cu toate noutățile fiscale cu care te vei confrunta lună de lună. Folosește un calculator de venituri pentru a putea estima corect toate cheltuielile și taxele pe care firma ta trebuie să le achite odată cu salariile pe care le ai de plătit. Indicat ar fi să folosești un astfel de calculator încă dinainte de a-ți deschide afacerea, pentru a putea estima diferențele de venit între ceea ce ai putea lua ca angajat și ceea ce înseamnă un salariu ca antreprenor.
- Nu începi afacerea cu o rezervă financiară
Potrivit unui studiu realizat de US Bank, 82% dintre afacerile americane care eșuează o fac din cauza problemelor de cash flow și a imposibilității de a-și asigura activitatea pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 36 de luni. Un business, chiar și de mici dimensiuni, nu înseamnă doar banii care intră și ies în fiecare lună. De aceea este foarte important să îți începi afacerea având o rezervă financiară care să-ți asigure pentru o perioadă de timp activitatea.
- Promiți mai mult decât poți face
Entuziasmul unei afaceri la început de drum poate deschide calea spre eșec, așa cum poate fi responsabil pentru un succes răsunător. Riscul la care te poți expune din cauza unui entuziasm imposibil de ținut sub control este asumarea mai multor sarcini decât poți finaliza pentru clienții tăi. În acest fel, riști să pierzi încrederea clienților, bani, timp și resurse valoroase.
- Nu ai mai multe surse de venit
Un business poate fi extrem de solicitant din punct de vedere al timpului necesar pentru a pune totul la punct. La fel de dificil poate fi și lupta de a păstra un echilibru financiar odată ce ți-ai deschis o afacere, iar una dintre soluțiile la care unii tineri antreprenori pot apela este păstrarea unui job în timp ce încearcă să-și facă afacerea să progreseze. În acest fel poți beneficia de o sursă de venit garantată în fiecare lună, care să-ți asigure plata facturilor obligatorii, dar și posibilitatea de investi constant în firma ta. Caută de fiecare dată să ai mai multe surse de venit, fie prin freelancing, fie ca angajat full-time și antreprenor part-time.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: GaudiLab