Aflat în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost eliberat azi.

În cele 781 de zile petrecute de Dragnea la Penitenciarul Rahova, lumea a fost lovită de o pandemie, iar echipa sa de fotbal, condusă de fiul Valentin, a trecut printr-o promovare, una ratată la limită și o desființare.

189.318.200 cazuri de COVID-19 și 4 milioane de decese

Dragnea e liber pentru prima oară după declanșarea pandemiei de COVID-19. Ajuns în România la sfârșit de februarie 2020, noul coronavirus a luat viața a 4 milioane de oameni, conform worldometers. Numărul îmbolnăvirilor se apropie de 200 de milioane. În România peste 34.000 de oameni au murit din cauza infectării cu SARS-CoV-2.  

Promovare, promovare ratată, dispariție

În prima vară de după condamnarea lui Dragnea, Turris-Oltul Turnu Măgurele, echipa sa de suflet, finanțată de firmele sale de casă și condusă de fiul Valentin, s-a pregătit de primul ei sezon în liga a doua. Asta după ce o reușise cu doar două zile înaintea condamnării politicianului, la finalul sezonului de liga a treia.

O campanie spectaculoasă de transferuri a adus-o în pole-position pentru promovarea în prima ligă. Promovare ratată în prelungirile ultimului meci al sezonului, când egalarea Rapidului a lăsat ambele echipe în „B”.

Între timp, echipa s-a retras din liga a doua și s-a desființat.

Dosarul Tel Drum n-a fost finalizat încă

Cu doi ani înainte să fie condamnat, Dragnea a fost inculpat în dosarul Tel Drum, conform G4Media, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participaţiei improprii.

Dosarul n-a fost încă trimis în judecată de DNA.

Trei miniștri PSD ai sănătății, urmăriți penal sau trimiși în judecată

Guvernul s-a schimbat de patru ori cât Dragnea a fost încarcerat. De la Viorica Dăncilă, ultimul premier PSD, s-a trecut la cele două Guverne Orban și la Guvernul Cîțu. 

Iar trei miniștri PSD ai sănătății au avut probleme cu legea în cei doi ani și două luni.

  • Pe 30 aprilie 2020, Sorina Pintea, ministru chiar în guvernul Dăncilă, rămasă și după încarcerarea lui Dragnea, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Dosarul, plimbat între instanțe, a ajuns, în cele din urmă, la Tribunalul Maramureș;
  • Pe 30 octombrie 2020, DNA a început urmărirea penală în cazul lui Nicolae Bănicioiu, ministru al sănătății în guvernul Ponta, pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată;
  • Pe 27 aprilie 2021, DNA a început urmărirea penală pe numele lui Florian Bodog, ministru al sănătății între ianuarie 2017-ianuarie 2018, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri, în cazul unei angajate care lucra în Bihor, însă apărea pontată și la București

Partidul a pierdut Bucureștiul

Când Dragnea a fost condamnat, PSD avea primari în toate cele 6 sectoare din București și primarul general Gabriela Firea. Între timp, înainte de alegeri, Robert Negoiță a ieșit din partid, fiind schimbat pe listă de „vicele” Capitalei, Aurelian Bădulescu.

La alegerile din toamnă, doar Daniel Băluță (sectorul 4) a câștigat din partea PSD. Daniel Tudorache (sectorul 1), Dan Popescu (sectorul 2), Aurelian Bădulescu (sectorul 3), Daniel Florea (sectorul 5) și Daniel Mutu (sectorul 6) au pierdut alegerile.

Gabriela Firea a fost învinsă, la rândul ei, de Nicușor Dan.

Urmărește-ne pe Google News