Climatologii au avut la dispoziție date despre mortalitate asociate cu date despre vreme din 750 de zone aflate în 43 de țări. Intervalul analizat a fost 2000-2019.

Cercetătorii au descoperit că temperatura medie zilnică în aceste locuri a crescut cu 0,26 grade Celsius la fiecare 10 ani.

Studiul a mai relevat faptul că mai mulți oameni au murit din cauza frigului decât din cauza căldurii în ultimii 20 de ani, însă numărul victimelor provocate de căldură este în creștere, în timp ce numărul victimelor provocate de frig este în scădere.

Profesorul Yuming Guo de la Universitatea Monash, Australia, unul dintre autorii studiului, a afirmat că tendința se va menține, din cauza schimbărilor climatice.

Pe viitor, rata mortalității din cauza frigului ar trebui să scadă, iar rata mortalității cauzate de căldură va continua să crească și asta înseamnă că va exista o agravare a situației.

Prof. Yuming Guo:

Europa de Est, cea mai mare rată a mortalității din cauza caniculei

Cercetătorul a spus că în Europa s-a produs deja o creștere a ratei mortalității asociată cu temperaturile ridicate: „Dacă nu luăm măsuri pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, acestea vor provoca și mai multe decese”.

Cea mai mare creștere a ratei mortalității din cauza caniculei s-a înregistrat în Europa de Est, în timp ce Africa Subsahariană a înregistrat cea mai mare rată a mortalității legată de temperaturile scăzute.

Populațiile sunt bine adaptate la climatul în care locuiesc, în ceea ce privește locuința, înbrăcămintea sau comportamentul, a observat profesorul Adrian Barnett, de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia. El a avertizat că „țările cu temperaturi ridicate înregistrează mai puține morți provocate de căldură, însă acest lucru probabil se va schimba”.

Cea mai fierbinte lună iunie din istorie, în America de Nord

În contextul temperaturilor crescute, America de Nord a cunoscut în 2021 cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată în această regiune, marcată de recorduri excepţionale de căldură în Canada, conform Serviciului European Copernicus pentru schimbări climatice, relatează Agenția France Presse, preluată de Agerpres.

Iunie 2021 a depăşit cu 1,2 grade Celsius media pentru perioada 1991-2020 și cu 0,15 grade Celsius temperatura cea mai ridicată înregistrată în iunie în această regiune, în 2012, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului.

Aceste valuri de căldură nu apar din neant. Ele se produc într-un climat global de încălzire care le fac mai probabile. Valurile de caniculă raportate luna trecută în America de Nord, vestul Rusiei şi nordul Siberiei sunt doar ultimele exemple ale unei tendinţe care va continua şi care este legată de încălzirea globală

Analistul Julien Nicolas:

În timpul valului de caniculă care a început la sfârşitul lunii iunie, Canada a doborât de mai multe ori recordul său absolut de temperatură, care a fost stabilit la 49,6 grade Celsius la Lytton, pe 30 iunie.

Acest mic sat situat la 250 km nord-est de Vancouver a devenit simbolul acestei crize: după ce a depăşit recordul istoric de temperatură, a fost cuprins de incendii care au devastat 90% din teritoriul său.

500 de decese au fost cauzate de valul de căldură înregistrat în Canada.

Recorduri și în zonele „reci” din Europa

În Europa, iunie 2021 a fost a doua cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată după iunie 2019, potrivit Copernicus, care a evidenţiat temperaturi deosebit de ridicate în Finlanda şi vestul Rusiei, precum şi în regiunea arctică siberiană.

Într-un alt studiu, semnat de World Weather Attribution și preluat de The Guardian, oamenii de știință arată că temperaturile cresc la scară globală ca urmare a emisiilor de seră și singurul lucru pe care îl putem face este „să ne pregătim să înfruntăm valul de căldură”.

„Acesta este de departe cel mai mare salt de temperatură înregistrat pe care l-am văzut vreodată”, a spus dr. Friederike Otto, directorul asociat al Institutului de Schimbare a Mediului de la Universitatea din Oxford, unul dintre fondatorii grupului World Weather Attribution (WWA).

Criza climatică și fenomenele extreme

WWA a făcut anterior legătura, din punct de vedere științific, între criza climatică și alte evenimente extreme, cum au fost inclusiv canicula din 2020 în Siberia, incendiile australiene din 2019-2020, valurile de căldură europene din 2018 și 2019 și furtuna tropicală Imelda, care a lovit Texasul în 2019.

Cea mai urgentă, cred oamenii de știință, este o eliminare rapidă a emisiilor care cauzează încălzirea globală. Altfel, va fi din ce în ce mai rău.

Foto: EPA

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News