1 „Nu sta în frig, că răceşti!”
Răceala şi gripa sunt cele mai răspândite infecţii respiratorii care apar în perioadele cu schimbări bruşte de temperatură. Nu da vina pe vremea de afară dacă ai răcit! Principalii vinovaţi sunt viruşii care se transmit uşor în spaţiile închise, în aglomeraţie, de pe clanţe sau de pe tastatura calculatorului. Majoritatea viruşilor supravieţuiesc pe obiecte ore bune, uneori o zi sau două. Dacă ajung pe mâinile tale, nu mai rămâne decât să te ştergi la nas sau la ochi, şi pătrund în organism.
2 „Mănâncă supă de pui!”
Aşa ne trata bunica! Atunci când eşti răcit sau gripat, trebuie să bei multe lichide. Ceaiul sau supa fierbinte ameliorează durerile din gât şi inflamaţia sinusurilor, dar nu reduce febra şi nici nu te vindecă, după cum au arătat numeroase studii.
3 „Ia suplimente cu vitamina C!”
Este adevărat că vitamina C stimulează imunitatea organismului, dar ea nu te ajută să scapi de răceală sau de gripă mai repede. Poţi doar să suporţi mai uşor febra.
4 „Orice răceală trece de la sine”
Toată lumea îţi spune să nu dai banii pe medicamente, că răceala ţine tot o săptămână, indiferent ce ai face. Cu toate acestea, medicamentele antivirale combat infecţia. Gripele netratate pot degenera în pneumonii sau bronşite severe.
5 „Nu ieşi din casă, dacă ai febră!”
Depinde cât de mare este febra! Dacă eşti ameţită şi te doare capul, este bine să te odihneşti. Dacă ai o febră uşoară, medicii recomandă plimbările în aer liber, care tonifică organismul. Răceala nu va trece mai repede dacă stai între patru pereţi.
SOLUŢIA CEA MAI BUNĂ
Eficiente sau nu, remediile populare nu au cum să îţi facă rău. Dar când începe să-ţi curgă nasul şi faci febră, tot medicamentele te scot la liman. O porţie zdravănă de supă fierbinte îţi desfundă nasul, dar numai pentru câteva minute. Dacă vrei să scapi de febră şi de durerile de cap, dacă vrei să respiri uşor şi să mănânci fără să te doară în gât, medicamentele pe bază de ibuprofen sunt cele mai indicate.