Aşa cum bine știi, încălzirea locuinței este una dintre cele mai costisitoare utilități de care beneficiezi. Pentru a reduce sumele mari și neprevăzute de pe facturile din sezonul rece, ține cont de următoarele sfaturi.

Termoizolează-ți locuința

Dacă nu ai făcut-o încă, ai timp până la finalul verii să demarezi termoizolarea locuinței. Mai ales dacă locuiești la casă, acum ar fi momentul să contactezi o echipă profesionistă care să poată executa într-un timp scurt lucrarea.

O locuință termoizolată reduce considerabil pierderile de căldură, astfel că va fi mult mai ușor să menții confortul termic pe timp de iarnă. În general, termoizolația este realizată cu ajutorul polistirenului expandat, însă poți opta și pentru vata minerală, dacă dorești un plus de izolație fonică. Asigură-te ca materialele pe care le folosești sunt de cea mai bună calitate.

Încălzește locuința în mod inteligent

Când vin zilele friguroase, poți fi tentat să lași centrala pornită timp îndelungat. Deși valul de căldura pe care îl resimți când intri în casă îți poate aduce o senzație de confort greu de descris, el își lasă o amprentă adâncă pe factura de gaze.

Pentru a putea controla funcționarea eficientă a centralei termice, vei avea nevoie de un termostat. Acest dispozitiv poate opri și porni căldura pentru a păstra temperatura pe care tu o dorești în casă. Asigură-te că îl amplasezi într-un punct al locuinței în care îți petreci o mare parte din timp, dar unde temperatura nu este influențată de alte obiecte electrocasnice.

Nu uita de factura de curent electric

Chiar dacă factura de gaze reprezintă „grosul” cheltuielilor tale pe timp de iarnă, nu ar trebui să ignori nici faptul ca și consumul de curent electric este mai mare în sezonul rece, din cauza simplului fapt că zilele devin mai scurte.

Cea mai eficientă soluție în care poți investi de pe acum constă în înlocuirea vechilor becuri incandescente cu becuri LED. Acestea devin din ce în ce mai populare în zilele noastre, în care reducerea consumului de energie a devenit o prioritate. LED-urile nu reduc doar factura de lumină, dar te ajuta să faci economii și prin faptul că sunt mai rezistente în timp și trebuie înlocuite mult mai rar.

O alta metodă simplă de a reduce consumul și costurile de energie este să scoți din priză orice obiect electronic sau electrocasnic pe care nu îl folosești în acel moment. Chiar și un banal încărcător de telefon consumă curent atunci când este lăsat în priză, fără a avea un smartphone la celalalt capăt.

Redu pierderile termice

Deși pierderile termice sunt minime în cazul țevilor din PPR, ele sunt destul de comune în cazul instalațiilor sanitare vechi și chiar în cazul celor noi, realizate din cupru. Pentru a reduce aceste pierderi și a diminua costurile de încălzire, o soluție simplă constă în izolarea țevilor.

Această lucrare se realizează rapid cu ajutorul unor tuburi din spumă poliuretanică pe care le găsești în magazinele de bricolaj. Tuburile pot fi montate apoi cu ușurință în jurul țevilor din locuința ta.

Redu consumul de apă caldă

Sfatul evident este cel de a încerca să faci dușuri mai scurte și să nu ții apa deschisă continuu în timp ce te speli. Dar știm prea bine cât de plăcut poate fi un duș cald în timpul iernii, astfel că nu putem condamna pe nimeni dacă dorește să prelungească puțin acea senzație.

Totuși, există o metodă simplă prin care poți reduce nu doar factura de gaze, ci și consumul de apă: para de duș cu debit redus. Dispozitivul este gândit pentru un consum redus de apă, astfel încât să nu simți o diferență semnificativă la presiunea jetului de apă.

Folosește cu încredere aceste metode și iarna viitoare vei observa costuri mai mici la toate facturile tale.

Sursă foto: Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News