1. Discuțiile despre când se va ajunge la “vârful epidemiei” pot fi înșelătoare

În țări precum Italia, spre deosebire de China, creșterea inițială de cazuri de infectări nu a scăzut rapid. Există mai multe explicații pentru acest lucru, dar cel mai important este faptul că impactul distanțării fizice realizate în China a fost greu de aplicat în alte țări, cu regimuri mai liberale. Măsurile dictate în fiecare stat au avut la bază propriile seturi de drepturi și libertăți.

Acest lucru se întâmplă în România, unde orașele și satele sunt acum sub febra pregătirilor de Paște. Dar nu trebuie să riscăm prea mult.

2. Populația nu este imună

Pe parcursul pandemiei, poate “exista un lanț de vârfuri de munte”. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă în acest moment ar putea fi doar unul dintre vârfuri, nu singurul. Iar motivul pentru asta este că, în ciuda tuturor semnelor pozitive venite din testarea anticorpilor, majoritatea populației nu este imună.

3. Patru din cinci cazuri de COVID-19 ar putea fi asimptomatice

Un editorial de la British Medical Journal (BMJ) a raportat date din China care sugerează că patru din cinci cazuri de infecție cu Sars-CoV-2 ar putea fi asimptomatice.

În Marea Britanie au fost identificate aproape 100.000 de cazuri de COVID-19. Dacă datele din editorialul BMJ sunt corecte, numărul real ar trebui înmulțit cu cinci, ceea ce înseamnă că deja jumătate de milion de oameni ar fi infectați în Marea Britanie. 

4. Vaccinul este încă departe

Găsirea unui vaccin care să ofere o soluție completă la această pandemie este, chiar și în cele mai bune scenarii, încă departe. Totuși, putem încetini ritmul pandemiei în alte moduri.

Unul dintre acestea este să mărim gradul de testare pentru identificarea cazurilor și a contacților lor, combinând cu aplicații digitale inteligente pentru a descoperi cine a fost în pericol să se infecteze.

5. Nu putem salva economia, dacă nu îi salvăm pe oameni întâi

Guvernele din întreaga lume încearcă să găsească modalități de a menține locurile de muncă și întreprinderile pe linia de plutire, în timp ce stările de urgență care impun izolarea sunt în vigoare. Presiunea de a pune capăt măsurilor de izolare este constantă. 

Efectele pandemiei asupra economiei sunt inevitabile, dar în lipsa măsurilor de izolare riscăm decesele a zeci de mii de persoane. 

De aceea, orice deschidere trebuie să ia în calcul efectele asupra sănătății oamenilor, exact ce spun autoritățile noastre acum.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News