O masina noua sau o locuinta proprie. Sunt lucruri firesti, dar pe care nu si le poate permite oricine. In ultima vreme, tot mai multi romani care au nevoie de aceste bunuri de folosinta indelungata dau fuga la banci ca sa-si completeze economiile si sa-si indeplineasca visele.
Pana si vacantele sau capriciile mai mult sau mai putin costisitoare sunt ‘facute tot pe credit. Intrebarea este: ‘Cand trebuie pus stop sirului de imprumuturi?. Americanii au ajuns la concluzia ca obiceiurile de consum nu fac altceva decat sa genereze datorii. Pe site-ul www.about.com a fost publicat un top al obiceiurilor care te pot duce in sapa de lemn! Asa ca, cei care invata sa tina cont de aceste greseli, pot ajunge sa reduca din datorii.
1. Cheltuiti mai multi bani decat produceti. Desi aveti un salariu fix, nu stiti cum se face ca, luna de luna, cheltuielile sunt cu 20-30% peste limita. Imprumutati de la altii, folositi cardul de credit, dar foarte curand si aceste resurse se vor epuiza.
2. Cheltuiti bani pe care nu ii aveti. Cel mai usor lucru e sa te intinzi mai mult decat te tine plapuma. Cardurile de credit si ratele deja existente va vor face sa va afundati si mai tare.
3. Credite pentru cumparaturile obisnuite. Mancare, facturi, haine, toate achitate cu cardul. Cel de credit! Asta inseamna ca platiti mai tarziu, ceea ce este un obicei foarte prost, pentru ca veti achita si o dobanda lunara.
4. Card de credit in locul banilor. Prima varianta e mult mai rapida. In plus, s-a constatat ca oamenilor le place sa primeasca servicii fara sa plateasca. Aceasta e senzatia pe care ti-o da plata cu cardul. E insa o mare pacaleala….
5. Va imprumutati sa platiti o datorie. Daca faceti un credit pentru altul mai vechi, nu platiti de fapt nimic! Iata ce rezolvati: mergeti taras cu datoriile si sfarsiti un pic mai rau decat ati inceput.