Esti disperata ca micutul tau te minte la fiecare pas? Ai tot incercat sa-l dezveti de acest obicei urat, insa eforturile tale nu au dat nici un rezultat? Cristiana Levitchi (foto), psiholog la spitalul ‘V. Gomoiu’ din Capitala, iti vine in ajutor cu cateva sfaturi.
‘Micutii sunt copia fidela a parintlor. De aceea, nu ar trebui sa va mire cand ii vedeti facand lucruri care nu va plac. Inainte sa ii certati, ar trebui sa analizati situatia cu atentie si sa va dati seama unde ati gresit, ca parinti’, ne-a spus Cristiana Levitchi. Iata ce ii sfatuieste psihologul pe parintii care se confrunta cu aceasta problema.
1. La copii functioneaza foarte bine imitatia. De aceea, ai grija sa nu minti niciodata in prezenta lui. De exemplu, atunci cand vorbesti la telefon cu un cunoscut si refuzi invitatia acestuia la cafea, invocand o scuza oarecare, explica-i de ce ai procedat asa. In caz contrar, va crede ca sunt anumite situatii in care poate minti si el.
2.De multe ori, micutii mint ca sa atraga atentia. De aceea, e important ca parintii sa analizeze cu atentie circumstantele si sa vada unde anume au procedat incorect.
3.Chiar daca a gresit, nu-l ameninta ca-l vei pedepsi, pentru ca se va speria si data viitoare cand va face o prostioara, aproape sigur te va minti.
4. Aminteste-i, de fiecare data cand il prinzi cu minciuna, ca esti suparata pe el si ca trebuie sa-si ceara iertare pentru ce a facut.
5. Educa-i inteligenta emotionala. De exemplu, atunci cand vine acasa cu o nota proasta, nu sari imediat sa-l certi. Lasa-l sa-ti explice ce s-a intamplat. Daca ridici tonul, data viitoare cu siguranta iti va ascunde nota.
Iata de ce nu spune adevarul
-l de teama sa nu-si dezamageasca parintii;
– ca sa evite pedeapsa;
– pentru a atrage atentia;
– ca sa-i imite pe adultii din jurul lor;
– pentru a face fata exigentelor parintilor si profesorilor.