1. În funcţie de spaţiu
În camerele mici sunt recomandate covoare care acoperă cât mai mult podeaua, fiindcă astfel se creează impresia de spaţiu. Respectă, însă, regula care cere să rămână liberi minimum 20 cm între covor şi perete sau mobile, pe toate lateralele. În încăperile mari (aşa cum e livingul) arată bine covoarele de dimensiuni reduse – unul sau mai multe, în funcţie de spaţiu, dar cu grijă să nu supraîncarci decorul.
2. Forma contează
Covoarele rotunde sau ovale dau ritm şi veselie spaţiului, aşa că sunt potrivite într-un hol mai mare, în camera de zi şi în camera copiilor. În dormitor e de preferat un covor dreptunghiular, pe care calci direct în momentul când te dai jos din pat.
3. Culorile ideale
Pentru holuri şi alte locuri de trecere sunt practice covoarele şi traversele în culori neutre, nepretenţioase: gri, negru, maro, tonuri de muştar. În camere de zi mici, “dau bine” covoarele în culori deschise, fiindcă măresc spaţiul vizual. Iar atmosfera odihnitoare a dormitorului e completată de un covor în culori calde.
4. Atenţie la model
Dacă pereţii sau tapiţeria mobilierului au o textură încărcată (imprimeuri complicate, combinaţii de culori etc.), un covor uni, într-o nuanţă asortată, e de cel mai bun-gust. Şi invers: un covor cu model încărcat arată bine într-o cameră cu zugrăveală şi mobile simple.
5. Fibre sintetice sau naturale?
Covoarele din fibre naturale (lână, mătase, bumbac, alpaca) arată foarte bine şi sunt rezistente, de aceea sunt perfecte pentru familii numeroase sau pentru zone de trecere. Cele din fibre sintetice (polipropilenă, poliester, poliamidă) au, şi ele, avantajele lor: preţul mult mai accesibil şi faptul că nu riscă să declanşeze alergii (aşa cum se poate întâmpla cu lâna).
Cu fir lung sau tăiat?
Un covor cu fir buclat este mai rezistent decât cel cu fir tăiat, deci gândeşte în perspectivă: peste câţi ani vei vrea (sau vei mai putea) să investeşti din nou în alte covoare?