Tribunalul Alba poate să înceapă judecata în dosarul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu. Instanțele au parcurs cu rapiditate, în circa trei luni, procedura camerei preliminare. Primul termen pentru proces la instanța de fond a fost stabilit pentru 28 octombrie 2024. Trei bărbați, dintre care doar doi au fost prinși de autorități și plasați în arest preventiv, sunt acuzați de omor calificat, tâlhărie calificată și furt calificat. Cei trei riscă pedeapsa maximă din sistemul penal românesc, de 30 de ani de închisoare sau chiar detenția pe viață.

Clericul turc Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar fi aflat în spatele unei tentative de lovitură de stat în 2016, a murit în Statele Unite ale Americii, acolo unde locuia. Gulen a construit o mişcare islamică puternică în Turcia şi dincolo de graniţele ţării, numită şi mişcarea „Hizmet”, dar ulterior a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a stabilit în SUA. În vârstă de 83 de ani, el a fost acuzat că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în Turcia, însă a negat acuzațiile.

În inima orașului olandez Utrecht se află cerșetori români cu pancarte identice din carton. Cotidianul regional olandez De Stentor a realizat un reportaj, urmărind preț de câteva luni activitatea unui grup de cerșetori. După cum a remarcat sursa citată, aceștia par a fi foarte bine organizați: își încep „ziua de lucru” între orele 8.30 și 9.00 și se împart în diverse locații din oraș. Aproape de ora 20.00, cel mai în vârstă dintre ei trece pe la toți cei aflați „pe teren”, iar aceștia îl urmează într-o piațetă. Banii obținuți sunt puși într-un sac mare, plin de monede. Cerșetorii români din Olanda au un program bine definit, adaptat la orele de deschidere ale magazinelor, dar și la serile în care știu că oamenii ies la cumpărături.

Un sat pitoresc din Transilvania a fost revitalizat prin restaurarea unui obiectiv turistic care simbolizează secole de istorie și măiestrie. Proiectul privind restaurarea ansamblului bisericii fortificate din Alma Vii a fost recompensat, recent, la nivel internațional, cu trei premii europene pentru patrimoniu, oferite de către Europa Nostra și Comisia Europeană. Astfel, Fundația Mihai Eminescu Trust, cea care a coordonat proiectul de restaurare, a primit Marele Premiu „Europa Nostra 2024”, Premiul Publicului și a fost desemnată câștigător și la categoria „Conservare și reutilizare adaptivă”. Este pentru prima dată în istoria Europa Nostra, încă de la înființarea organizației acum 61 de ani, când un proiect câștigă trei premii.

Cercetătorii au descoperit o galaxie-disc îndepărtată care are caracteristici surprinzător de asemănătoare cu Calea noastră Lactee și care ar putea schimba înțelegerea noastră despre modul în care se formează aceste sisteme. Galaxia, care a fost numită REBELS-25, este mult mai ordonată decât sugerează știința existentă că ar trebui să fie pentru vârsta sa, conform cercetării conduse de astronomii de la Universitatea Leiden din Olanda. REBELS-25 este mult mai tânără decât galaxia noastră, dar îi împărtășește deja rotația și structura, în loc să pară aglomerată și haotică precum alte galaxii timpurii.

Urmărește-ne pe Google News