România se pregătește de trecerea la ora de iarnă 2024, în weekendul care urmează, atunci când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Mai exact, din noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, românii vor dormi mai mult cu o oră, iar duminică va fi cea mai lungă zi din an. Schimbarea orei de iarnă 2024 poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. Lipsa luminii naturale poate induce stări de tristețe, apatie, melancolie, în timp ce perturbarea ritmului circadian poate crește nivelul de stres și anxietate în organism, provocând dificultăți de concentrare, stări de iritabilitate sau nervozitate.

Centura București va intra într-un amplu proces de modernizare începând cu luna noiembrie, conform unui anunț făcut pe Facebook de Ministerul Transporturilor. Lucrările vor viza extinderea la 4 benzi a sectorului Domnești – DN5, cu scopul de a fluidiza traficul și a reduce timpii de așteptare la semafoare. Pe lângă lărgirea drumului, proiectul prevede și construcția a două pasaje subterane la Măgurele și Bragadiru. Aceste lucrări complexe vor dura aproximativ 24 de luni, perioadă în care șoferii vor trebui să se aștepte la modificări de traseu.

Un tânăr din Cluj-Napoca a obținut locul 1 la Campionatul Internațional de Pizza 2024, eveniment care a avut loc la București și la care au luat parte concurenți din Argentina, SUA, Italia, Serbia, Bulgaria și România. Andrei Iulian Ciocan a câștigat medalia de aur la categoria Pizza în Tavă și va avea privilegiul să reprezinte România la Campionatul Mondial de la Parma, cel mai de seamă concurs de profil din lume, care va avea loc anul viitor. Competiția din Capitală a fost una echilibrată, dar Andrei Iulian Ciocan a luat fața tuturor cu o rețetă autentică siciliană, unde sasicia și ceapa trasă la tigaie au fost ingredientele de bază.

Zeci de camere de cămin au fost amenajate de studenți în Iași, ca să intre în concursul „Cea mai tare cameră de cămin”, pentru a putea primi cazare gratuită. Întrecerea este organizată de Direcția Servicii Studențești de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. După o primă analiză a juriului, toți cei 52 de studenți au demonstrat creativitate în design, ingeniozitate în optimizarea fiecărui metru pătrat și determinare în crearea unui spațiu de lucru și relaxare. În timp ce juriul ia o decizie, studenții pot oferi sprijin colegilor și pot vota pentru camera preferată prin „like”, până pe 27 octombrie, pe Facebook, Instagram și TikTok. Evaluarea se face ținând cont de modul creativ de amenajare și ingeniozitatea în mobilarea spațiului, originalitatea în organizarea camerei, elementele decorative, investițiile pe termen lung, dar și raportul cost-rezultat.

România planifică să treacă la neutralitatea climatică, adică să nu mai aibă emisii de carbon, cu cinci ani mai devreme decât prevede legislația europeană, măsură care va duce la noi creșteri de prețuri la energia electrică. Conform Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, pus în dezbatere de Ministerul Energiei, anul trecerii la neutralitate climatică este acum 2045, în loc de 2050. Modificarea vine în contextul în care închiderea unor capacități pe cărbune și creșterea ponderii energiei regenerabile au dus la prețuri-record în vara și toamna acestui an pe piața de echilibrare a electricității.

Urmărește-ne pe Google News